Kuzey Amerika’ya giriş kapısı Meksika ile serbest ticaret masada!

Türkiye, Kuzey Amerika pazarına giriş kapısını Meksika ile aralamak için harekete geçti. Serbest ticaret görüşmeleri hızlandırılan Meksika ile 1.2 milyar dolar olan ticaret hacminin artırılması hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

1.14 trilyon dolarlık toplam milli geliriyle dünyanın 15’inci büyük ekonomisi Meksika ile ticari ilişkilerin hızlandırılması için düğmeye basıldı. Kuzey Amerika Ülkeleri Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) üzerinden Kuzey Amerika pazarının bir parçası olan ve Avrupa Birliği (AB) ile imzaladığı serbest ticaret anlaşması üzerinden Avrupa pazarına erişimi artan Meksika ile serbest ticaret görüşmeleri hızlandırılıyor.

Coğrafi uzaklık, nakliye masraflarının yüksekliği, kolay bozulabilir ürünlerin taşınmasındaki zorluklar, iki ülkenin de benzer üretim ve ihracat portföyüne sahip olması gibi nedenlerle 2013 yılına göre yaşvaşlayan ticaretin canlandırılması hedeflenirken, Meksika, 2016- 2017 dönemindeTürkiye için hedef ülkelerden birisi haline geldi.

Meksika Dışişleri Bakanı Luis Videgaray ile geçtiğimiz hafta bir araya gelen Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu, her iki ülke için de ortak çıkar noktasının serbest ticareti inşa edebilmek için gerekli görüşmelere devam etmek olduğunu ve bu anlaşmayı hızlandırmak ve sonlandırmak konusunda görüş birliğine vardıklarını söylemişti. Videgaray da tarım ve inşaat alanlarında Meksika’da daha çok Türk şirketi görmek istediklerini belirtmişti. Meksika ile 1.2 milyar dolar olan ticaret hacminin artırılması planlanıyor.

516 milyon dolar ticaret açığımız var

2015 yılı itibariyle Meksika’ya ihracatımız 344 milyon dolar, bu ülkeleden ithalatımız ise 860 milyon dolar civarında. 2016’nın ocak-ekim döneminde ise ihracatımız 360 milyon dolar olurken, ithalatımız 678 milyon dolar olarak kaydedildi. Meksika’ya 2015 yılı ihracatımızda yüzde 10,6 pay ile kara taşıtları aksamı yine ilk sırada yer aldı.

Meksika’ya ihracatımızın yüzde 8,4’ünü oluşturan ve ikinci sıraya yükselen mücevherat ihracatında aynı yıl yüzde 25,1 artış meydana geldi. Fındık ise toplam ihracattan yüzde 6,4 pay alarak üçüncü sırada yer aldı. 2015 yılında Meksika’ya ihracatımızın yüzde 10,8’ini tarım ve gıda ürünleri oluşturdu.

Birçok sektörde yüksek işbirliği potansiyeli

Ekonomi Bakanlığı’nın hazırladığı raporlara göre, Türkiye’nin ihracatında potansiyel arz eden sektörler; otomotiv yan sanayi, takım tezgahları, tekstil makineleri, gıda işleme makineleri, müteahhitlik hizmetleri, iş ve inşaat makineleri ve inşaat malzemeleridir. Tekstil, turizm, madencilik, yenilenebilir enerji (özellikle güneş enerjisi), çevre teknolojileri, tarıma dayalı sanayi, tarım makineleri, gübre, ambalaj malzemeleri ve ekipmanları, sağlık, havacılık ve uzay sanayi, bilgi teknolojileri ve TV dizileri gibi sektörlerde de iki ülke arasında işbirliği imkanları bulunuyor.

Türkiye’nin Meksika’dan 2015 yılında ithal ettiği ürünler arasında binek otomobilleri yüzde 36,3 pay ile yine ilk sıradadır. Polivinil klorid, buğday, telefon cihazları, medikal cihazlar, bilgisayar cihazları ve aksamı, kuru baklagiller (nohut, fasulye), boya pigmentleri, elektrik devreleri, kara taşıtları aksamı ve suni filament demetleri aynı yıl Meksika’dan ithal edilen diğer başlıca ürünler oldu.

Meksika pazarının Kuzey Amerika’ya giriş kapısı niteliğinde olması, gümrüksüz ithalat olanakları, Türkiye’den üretici ve ihracatçılar için kayda değer fırsatlar barındırıyor. Özellikle otomotiv yan sanayi ve makine sanayi bunlardan en önemlileri. Halihazırda Meksika, Latin Amerikanın en büyük ikinci, dünyanın ise onuncu büyük otomotiv pazarına sahip ve yerel oto yedek parça üretimi toplam talebin ancak yüzde 25’ini sağlayabiliyor.

Makine sanayisi, özellikle takım tezgahları, iş ve inşaat ve tekstil makineleri alt sektörlerinde de benzer pazar potansiyeli bulunuyor. Sanayi ürünlerinin yanı sıra, tarım ve gıda sanayisi ürünlerinde de Meksika pazarı Türkiye’den firmalar için hatırı sayılır ticari fırsatlar sunuyor.

Meksika’nın başlıca ihracatı

1- Motorlu taşıt: 90.4 milyar $

2- Elektronik ekipman: 81.2 milyar $

3- Makine, motor, pompa: 58.9 milyar $

4- Petrol: 22.8 milyar $

5- Tıbbi ekipman: 15.2 milyar $

6- Mobilya, aydınlatma: 9.9 milyar $

7- Plastik: 8.3 milyar $

8- Mücevher, değerli metal: 7.1 milyar $

9- Demir, çelik ürünleri: 5.7 milyar $

10- Sebze: 5.6 milyar $

Meksika’nın başlıca ithalatı

1- Elektronik ekipman: 85.4

2- Makine, motor, pompa: 67.7

3- Otomotiv: 37.3 milyar $

4- Petrol: 26.5 milyar $

5- Plastik: 22.3 milyar $

6- Tıbbi ekipman: 15 billion milyar $

7- Demir, çelik: 9.4 milyar $

8- Demir, çelik ürünleri: 9.4 milyar $

9- Organik kimyasal: 8.1 milyar $

10- Kauçuk: 6.6 milyar $

Bu konularda ilginizi çekebilir