Kuzey Irak, petrol devlerine merkez olacak

Londra'da bir enerji konferansına katılan Hawrami yaptığı açıklamada, "Bir iki yıl içinde Kuzey Irak 12-15 enerji şirketini barındıracak. Üretimimizi günde 250,000-300,00 varile çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi, dünyanın en büyük petrol şirketlerinin yerleştiği bir bölge olacağı ve kendisine ait stratejik ihraç boru hattını Türkiye üzerinden geçirebileceği günleri bekliyor.
 
Bölgesel Kürt Yönetimi'nin (KRG) Enerji Bakanı Ashti Hawrami, gelişmeler 45 milyar varil tahmin edilen bir rezerve sahip kuzey bölgesinin kendi petrol kaynaklarının denetimini eline alacağını gösterse de, bunun Irak'ın yararına olacağını söyledi.
 
Kürt bölgesi ile merkezi Irak hükümeti arasında uzun yıllardır petrol vetoprak anlaşmazlığı sürüyor. Geçen hafta KRG Bağdat ile, yapılmayan petrolödemeleri konusunda uzlaştı ve günde 140,000 varille sürdürmeyi taahhüt ettiğiüretimini yıl sonuna kadar günde 200,000 varile çıkaracağını açıkladı.
 
Kürt bölgesinde 2013 sonuna kadar ihracatın günde 250,000 varile çıkması veTürkiye'den geçen ancak Bağdat hükümetine ait boru hattından sevk edilmesi planlanıyor.
 
Hawrami, daha önce açıkladığı gibi, 2015 yılına kadar günde 1 milyon varile çıkacak üretimin ihracı için kendi boru hatlarını inşa etme planının hala geçerli olduğunu söyledi.
 
Londra'da bir enerji konferansına katılan Hawrami yaptığı açıklamada, "Kürt bölgesinin petrolü ihraç edilecek ve geliri tüm Irak'ın olacak. Sadece Kürt bölgesinin olmayacak" dedi.
 
"İhraç kapasitemizi artırmak için altyapı yatırımına ihtiyacımız olduğunu anladık ve şimdi bunu yapıyoruz. Şimdiden çok yol aldık ve devam edeceğiz."
 
Tarafların geçen hafta vardığı uzlaşma Bağdat ile Kürtler arasındaki daha büyük anlaşmazlığın ancak bir parçasını çözmüş oldu. Sorunun içinde, KRG ilesözleşme imzalamış olan Exxon Mobil, Chevron ve Total gibi dev şirketler var. Bağdat, bu anlaşmaları tanımıyor.
 
Hawrami, Norveçli Statoil ve ABD'li ConocoPhilips'in de bölgeyle ilgilendiklerini söyledi.
 
"Bu yıl içinde daha fazla büyük şirketin gelip bizimle müzakerelere oturmasını bekliyorum. Satın alma ve birleşme yolu olabilir ya da şirketlerin dışarıya iş yaptırmaları yoluyla da olabilir."
 
"Bir iki yıl içinde Kuzey Irak 12-15 şirketi barındıracak. Bu durumda ciddi bir konsolidasyon olacak ki bu da normal" diyen Hawrami, üretimlerini günde 250,000-300,00 varile çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. 
 
Büyük şirketlerden birinin, Kerkük sahasının en kuzeyindeki Kurmala alanındaki petrol üretimini üç katına çıkaracak bir sözleşme yapabilir. Bu bölge halen Kürt şirketi KAR tarafından canlandırılma aşamasında. Bu yılın sonuna kadar, şu anda günde 85,000 varil kapasitesi olan Kurmala'da günde 100,000 varil üretime çıkılması bekleniyor.
 
Hawrami," Bunu günde 250,000-300,000 varile çıkarmayı düşünüyoruz. Bu herhalde üç dört yıl sürer ama plan bu" dedi.