Kuzey Kore hidrojen bombası test etti

Kuzey Kore'de daha önce nükleer deneylerin yapıldığı bölgeye yakın bir alanda 5.1 şiddetinde deprem meydana geldi. Kuzey Kore, sarsıntının tespit edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, 'başarılı bir hidrojen bombası denemesi yaptıklarını' duyurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kuzey Kore, hidrojen bombası denemesinde bulunduğunu öne sürdü. 

Pyongyang yönetimi tarafından yapılan açıklamada, hidrojen bombası denemesinin yerel saatle 10.00'da yapıldığı ve başarılı olduğu belirtildi.  

Pyongyang'ın açıklamasından önce denemenin yapıldığı ileri sürülen Punggye-ri bölgesinde 5,1 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.  

Güney Kore hükümeti, gelişmeler üzerine acilen toplandı.  

Kuzey Kore, en son 2013'te nükleer denemede bulunmuştu. Pyongyang yönetiminin üçüncü nükleer denemesi, bölgede gerilimin tırmanışa geçmesine ve uluslararası toplumun sert tepkisine neden olmuştu.  

Birleşmiş Milletler kararlarıyla nükleer denemede bulunması yasaklanan Kuzey Kore'nin genç lideri Kim Jong-un, geçen ay "ülkesinin atom bombası ve hidrojen bombası denemeye hazır olduğu" iddiasında bulunmuştu.  

Güney Kore de Pyongyang yönetiminin hidrojen bombası olarak da bilinen termonükleer bomba geliştirmiş olabileceği konusunda uluslararası toplumu uyarmıştı.  

Termonükleer bomba, hidrojen atomlarının birleşerek helyum atom yapısına dönüştüğü termonükleer tepkime nedeniyle atom bombasından daha güçlü bir etkiye yol açıyor. 

Hidrojen bombası nedir?

Füzyon reaksiyonu esasına dayalı hidrojen bombasının patlama gücü, atom bombasından daha kuvvetli.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, geçen ay Pyonyang'ın hidrojen bombası geliştirdiğini iddia etmişti, uzmanlar ise bu söyleme kuşkuyla yaklaşmıştı.

Hidrojen bombası, hidrojen iztopları (yerdeşleri) arasındaki nükleer füzyon tepkimesinin oluşturduğu enerjinin, denetimsiz biçimde patlayarak açığa çıkmasıyla oluşan bir silah.

Bu silah, 1958 yılında ABD tarafından geliştirildi.

'Termonükleer silah' olarak da bilinen hidrojen bombası, daha az radyoaktif serpinti yaydığı için 'temiz bomba' olarak da bilinir. Ancak atom bombalarına kıyasla çok daha güçlü.