Kuzey Kore'nin yaptığı denemeler 3 yıl öncekinden 5 kat güçlü

Amerikalı uzmanlar, Çin'de bulunan bazı gözlemevlerinden aldıkları verileri inceleyerek patlamanın şiddetini değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - Amerikalı uzmanlara göre, Kuzey Kore'nin hafta başında yaptığı nükleer denemedeki patlama, 3 yıl önce yaptığı denemedeki patlamadan yaklaşık 5 kat güçlü.

ABD'nin New York kentindeki Columbia Üniversitesinin açıklamasına göre, Lamont-Doherty gözlemevindeki sismologlar, birisi Çin'de bulunan bazı gözlemevlerinden aldıkları verileri inceleyerek geçen pazartesi günü yapılan denemede meydana gelen patlamanın şiddetini değerlendirdi.

Nükleer denemelerde meydana gelen sismik faaliyetler konusunda uzman olan sismolog Paul Richards, "son deneme, Pyongyang yönetiminin 2006'da yaptığı denemeye göre daha büyük" dedi.

Kuzey Kore'nin 3 yıl önce yaptığı denemeyi Richards ile birlikte inceleyen Columbia Üniversitesi uzmanlarından Won-Young Kim de, bu haftaki patlamanın 2,2 ila 4 kiloton şiddetinde olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Amerikalı uzmanlar, aralarında ABD'nin bulunduğu nükleer güce sahip ülkelerin elinde çok daha güçlü bombalar olduğunu, bu bombaların bazılarının 50 megaton (50 bin kiloton) gücünde olduğuna dikkat çekiyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin yeni yaptırımlarla ilgili karar alması bekleniyor

BM Güvenlik Konseyinin Kuzey Kore'nin son nükleer denemesiyle ilgili olarak bu ülkeye yönelik yeni yaptırım kararı almasının beklendiği bildirildi.

Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar uygulanması konusunda ilke bazında anlaştığını belirten diplomatik çevreler, bu yaptırımlar arasında Kuzey Kore'ye her tür silah satımının yasaklanması, diplomatik ilişkilerin dondurularak Kuzey Kore yetkililerinin ziyaretlerinin yasaklanması, Kuzey Kore firmalarının kara listeye alınması konularının da yer alabileceğini dile getirdi.

Güvenlik Konseyinde Kuzey Kore'ye gidecek kargo yüklerinin denetlenmesi konusunun da gündeme geldiğini ifade eden diplomatik kaynaklar, ancak Çin'in buna sıcak bakmadığını ifade etti.

Pyongyang'ın 2006'daki nükleer denemesi sonrasında da yaptırım kararı alınmış, ancak uygulamada fazla etkili olmamıştı. Güvenlik Konseyinin alması beklenin yeni karar, önceki yaptırımların daha da genişletilerek etkili olacak şekilde uygulanmasını amaçlıyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir diplomat da, Kuzey Kore'nin müttefikleri olarak görülen Çin ve Rusya'nın da yeni yaptırımlarla ilgili karar alınmasına karşı çıkmadığını vurgulayarak, Konseyden yeni yaptırımlarla ilgili kararın alınmasına kesin gözüyle bakıldığını, ancak içeriği konusundaki müzakerelerin sürdüğünü kaydetti.

Lavrov, BM kararında dikkatli olunması uyarısında bulundu

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze denemelerinden sonra BM tarafından alınacak bir kararın, durumu daha da gerginleştirecek biçimde olmaması uyarısında bulundu.

Sergey Lavrov, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünya liderlerinin saldırgan bir Kuzey Kore karşısında katı olması, ancak gerginliğin daha da artmamasına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

"Dünya, Kuzey Kore'yi cezalandırmış olmak için cezalandırmamalı" diye konuşan Lavrov, BM Güvenlik Konseyi'nden, Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili altılı görüşmelerin yeniden başlamasına yardımcı olacak ve Pyongyang'ı daha saldırgan bir eyleme itmeyecek bir karar çıkmasını istediklerini kaydetti.

Sorunların yalnızca konuşularak çözülebildiğinin unutulmaması gerektiğini hatırlatan Lavrov, altılı görüşmelerin aylar önce çökmesinin tek suçlusunun Kuzey Kore olmayabileceğine dikkati çekti.

Altılı görüşmelere iki Kore, Çin, Japonya, Rusya ve ABD katılıyor.