Lagarde, seçim çalışmalarına başladı

IMF başkanlığına aday olan Lagarde, gelişmekte olan ülkelerden destek alabilmek için reform sözü verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRASILIA - Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanlığı için adaylığını açıklayan Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, destek arayışlarına Brezilya'dan başladı.

Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi Brezilya'yı ziyaret eden Lagarde, Brezilya ve diğer gelişmekte olan ülkelerin desteğini kazanmak amacıyla bu ülkelerin IMF'de daha fazla etkili olması için reformları sürdürme sözü verdi.

Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega ile görüşen Lagarde, gazetecilere yaptığı açıklamada, IMF'nin, gelişmekte olan ülkelere daha fazla oy hakkı tanıyan reformlara devam etmesi gerektiğini belirterek, "Seçilirsem, IMF'nin üyelerin bütün üyeleri temsil etmesini sağlayacağım. 2008 yılından bu yana söz verilmiş reformlar söz konusuydu ve IMF, Dominique Strauss-Kahn döneminde başlayan bu reform sürecini sürdürmeli" diye konuştu.

Avrupalı olmak ayrıcalık sağlamamalı

"Avrupalı ve Fransız olmak ayrıcalık sağlamamalı, ancak bunun bir sakıncası da olmamalı" diyen Lagarde, IMF'nin, dövizdeki aşırı dalgalanmalardan kaçınmak için uluslararası işbirliğini artırmasının önemli olduğunu da ifade etti.

Mantega ise Brezilya yönetiminin, Lagarde'ı mı yoksa diğer aday Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens'ı mı destekleyeceğine henüz karar vermediğini söyledi.

IMF'nin, bir Avrupalının IMF başkanı ve bir ABD'linin Dünya Bankası Başkanı olma geleneğinin bozulmasına açık olması gerektiğini vurgulayan Mantega, "Kapıyı açık bırakmalıyız ki IMF başkanı, bir Avrupalı, Amerikalı ya da gelişmekte olan ülkelerden biri olabilsin. Brezilya için önemli olan şu; IMF'nin yeni başkanının önemli reformlara imza atıldığı son üç yıldaki yoluna devam etmesi" dedi.

Bir sonraki ziyaret Çin'e

Avrupa ülkelerinin, IMF'nin Euro Bölgesi'nin borç sorunuyla uğraştığı bir dönemde fonun başkanlığını bir Avrupalının yapması gerektiği gerekçesiyle büyük destek verdiği Lagarde, destek arayışlarına Hindistan, Çin, Rusya ve Suudi Arabistan'da devam edecek.

Bazı gelişmekte olan ülkeler ise küresel ekonomik gücün yönünün Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelere dönmesini yansıtması için diğer ülkelerin IMF başkanlığı görevini üstlenmesinin zamanının geldiğini belirterek, diğer bir Avrupalının IMF başkanı olmasına itiraz ediyor.

IMF başkanlığı için adaylık süresi 10 Haziran'da sona eriyor. IMF'nin 24 üyeli İcra Direktörleri Kurulu'nun yeni başkanı haziran ayı sonuna kadar seçmesi bekleniyor.

       

 

Bu konularda ilginizi çekebilir