Lavrov: BM tasarısında ateşkes garantisi yok

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, BMGK'da bugün oylanması beklenen ve Suriye'de ateşkes ilan edilmesini öngören karar tasarısını desteklemeye hazır olduklarını ancak belgede ateşkes garantisi verilmediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsveç ve Kuveyt tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunulan ve Suriye'de 30 günlük ateşkes ilan edilmesini öngören karar tasarısını desteklemeye hazır olduklarını ancak belgede ateşkes garantisi verilmediğini söyledi.

Sputnik'im haberine göre Lavrov, "Tasarı, militanların ateşkese uyacağı ve Şam'daki yerleşim birimlerini bombalamayacağı konusunda bir garanti sunmuyor. Tasarının uygulanabilir olması için, bizim sunacağımız formül üzerinden metinde uzlaşma sağlanmalı. Formülümüz, Doğu Guta'daki ve dışındaki tarafların vereceği garantiyle ateşkesin başlamasını gerçekçi kılıyor ve bir temele dayandırıyor" diye konuştu.

Lavrov, "Eğer ABD ile müttefikleri, atmosferi kızıştırma ve Suriye'de rejim değişikliği düşüncelerini gerçekleştirmek için yeni bahaneler üretme isteklerini terk ederse ve Doğu Guta'daki insani duruma ilgi göstermeye karar verirlerse, o zaman her şey mümkün olabilir. Ancak metinde yapılacak düzeltme, Batılı ülkelere militanlardan ateşkes konusunda garanti alma sorumluluğu yükleyecek ve bu ülkeler söz konusu düzeltmeyi şimdilik kabul etmiyor" dedi.

Rusya, Türkiye ve İran'ın garantörlüğündeki Astana sürecine de değinen Lavrov, bu sürecin ABD'nin Suriye'yi bölmesini engellediğini belirtti.

Suriye'de 1 aylık ateşkes için oylama yapılacakSuriye'de 1 aylık ateşkes için oylama yapılacak

 

Bu konularda ilginizi çekebilir