Le Pen'e ikinci turda darbe

Fransa'daki seçimlerde, merkez sağ 7, iktidardaki Sosyalist Parti ise 5 bölgede seçimi önde bitirdi. İlk turu zaferle tamamlayan aşırı sağcı Ulusal Cephe partisi ise hiçbir bölgede yönetimi alamadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa'da merkez sağ ve iktidardaki sol parti bölgesel seçimlerin kazananı oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre, merkez sağın lideri ve eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partisi Cumhuriyetçiler ve ortakları 13 bölgeden 7'sinin yönetimini aldı.

Hükümetteki Sosyalist Parti (PS) ve ortakları ise en az 5 bölgede yönetimi ele geçirdi. İlk turdan birinci parti olarak çıkan aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) partisi ise hiçbir bölgede rakipleri karşısında yeterli oyu alamadı.

Valls'ten merkez sağa destek

FN Lideri Marine Le Pen, kendi bölgesi Nord-Pas-de Calais Picardie'de oyların yüzde 42'sini alırken zaferi yüzde 57 ile merkez sağ adayı Xavier Bertrand'e kaptırdı.

Seçimlerin geçen hafta düzenlenen ilk turunda FN'in 6 bölgede birinci olması sonrası PS, aşırı sağ tehlikesine karşı 3 bölgede listelerini geri çekme kararı almıştı. PS lideri Başbakan Manuel Valls partisinin listelerini çektiği bölgelerde seçmenlere merkez sağa oy verme çağrısında bulunmuştu.

İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre ilk turda FN yüzde 29,5, merkez sağdan Cumhuriyetçiler, Demokratlar ve Bağımsızlar Birliği (UDI) ile Demokrat Hareket (MODEM) yüzde 27,4, iktidardaki PS yüzde 22,7 ve Avrupa Ekoloji ve Yeşiller Partisi Fransa (EELV) ise yüzde 6,6 oy almıştı. 

342234.jpg

Aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) Partisi lideri Marine Le Pen

Bu konularda ilginizi çekebilir