Le Pen'den Trump taktiği

Fransa'nın cumhurbaşkanı adaylarından Le Pen, başkan seçilirse, Donald Trump gibi, Fransız sanayi malları üretimini ülkeye geri getirmek istediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa'nın cumhurbaşkanı adaylarından aşırı sağcı Marine Le Pen, başkan seçilirse, Donald Trump'ın ABD'de yapmak istediğine benzer bir politika izleyerek, dışarıda yapılan Fransız otomotiv ve diğer sanayi malları üretimini ülkeye geri getirmek istediğini söyledi.

Trump istihdam kaybına neden olduğu için  ABD dışında üretim yapan otomobil firmalarını yüksek gümrük vergileri getireceğini söyleyerek tehdit etmiş bunun üzerine Ford Motor Co Meksika'da kuracağı bir tesisten vazgeçtiğini, Fiat Chrysler Automobiles ise Amerikan fabrikalarında 2,000 yeni istihdam yaratacağını açıklamıştı.

Ekonomik yurtseverlik

France 2 televizyon kanalında konuşan Le Pen, Renault ve PSA Peugeot Citroen fabrikaları için Trump'ın yaptığını yapıp yapmayacağı sorusuna "(Trump) benim yıllardır alınmasını istediğim önlemleri alıyor" diye cevap verdi.

Bu politikayı ekonomik yurtseverlik olarak tanımlayan Le Pen, "Fransız şirketlerine, Fransa'da ödemeleri gereken vergiyi ödemekten kaçınamayacaklarını ve sonuçlarına katlanmadan dışarıda üretim yapamayacaklarını memnuniyetle anlatabilirim" şeklinde konuştu.

Renault ve Peugeot İspanya ve Doğu Avrupa'da önemli sayıda otomobil ve yedek parça üretimi yapıyor. Ayrıca Renault Türkiye'de de Oyak grubu ile beraber ortak üretim yapıyor.

Anket şirketleri ne diyor?

Kamuoyu anketlerinin çoğu, Mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura çıkacağını ancak başkanlığı kazanamayacağını gösteriyor.

Devletin şirketlere müdahalesini azaltmasını öngören liberal ekonomi politikasını savunan Muhafazakar Cumhuriyetçi Parti'nin adayı François Fillon'un seçimi kazanması bekleniyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir