Lewis: Türkiye doğru yolda
Uluslararası Para Fonu Türkiye Kıdemli Daimi Temsilcisi Mark Lewis, güçlü mali disiplin, sağlam finans sistemi ve dinamik özel sektörü ile Türkiye'nin doğru yolda olduğunu söyledi. Lewis, Euro Bölgesi'ndeyaşanan gelişmelerin herkesi etkileyeceğini kayde
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Didem ERYAR ÜNLÜ
İSTANBUL - Uluslararası Para Fonu Türkiye Kıdemli Daimi Temsilcisi Mark Lewis, Türkiye ekonomisinden övgü ile bahsediyor.
Ülkelerin ekonomik performansında üç faktörün önem taşıdığını ifade eden Lewis, bunları sağlam bir bankacılık sektörü; güçlü bir mali disiplin ve esnek bir özel sektör olarak sıralıyor. "Bu faktörler mevcutsa, ekonomi başarılıdır" diyen Lewis, "Türkiye, bu üç kriterde de çok başarılı.
Dolayısıyla Türkiye ekonomisinin doğru yolda olduğunu ve diğer birçok ülkeden farklı bir görünüm sergilediğini düşünüyoruz" dedi. Euro bölgesinde yaşananları "kriz" yerine "zorluk" kelimesi ile ifade eden Mark Lewis, bu sürecin Türkiye dahil herkesi etkileyeceğini söylüyor.
Lewis, "Euro bölgesinde çok fazla sorun mevcut. Finans sektörü, kamu finansmanı, karar verme süreci, vergi politikası bunların başında geliyor. Fakat bu sorunlara çözüm oluşturulamıyor. IMF de Avrupa Merkez Bankası gibi bu sürecin içinde ve ülkelere farklı politikalar öneriyor; finansal destek sağlıyor.
Euro bölgesinde yaşanan zorluklar, Türkiye dahil herkesi etkileyecek. Her şeyden önce, Türk ihraç ürünlerine yönelik talepte azalma olacak. Fakat Türkiye'nin diğer ülkelere kıyasla avantajları var. Bugün dünya genelinde ülkelerin yaşadıkları derin sorunlar ya kamu finansmanından ya da finans sistemindeki sorunlardan kaynaklanıyor.
Türkiye ise hem kamu finansmanında hem de finans sisteminde oldukça güçlü. Bilanço iyi durumda; hane halkı borçlanması yüksek değil; son derece dinamik ve esnek bir özel sektöre sahipsiniz" değerlendirmesinde bulundu.
Özel sektörün dinamik olmasının temel nedenini, şirketlerin finansal konumunun güçlü olmasına bağlayan Lewis, siyasi çerçevenin de, iş dünyasının gelişimini desteklediğini söylüyor. Lewis, "Siyasi çerçeve,
iş dünyasını yatırıma, istihdama ve yeni pazarlara yönelmeye teşvik ediyor. Ekonomide istikrar sağlanmasını sağlıyor. Küresel ekonomide bu derece olumsuzluklar yaşarken, tüm bunlar Türkiye için önemli bir avantaj" yorumunda bulundu.
Merkez Bankası'nın para politikasını destekliyoruz
IMF olarak Merkez Bankası'nın para politikasını desteklediklerini ifade eden Lewis'in finans sektörü ve Türk lirasının değerine yönelik "Türk bankacılık sistemi güçlü durumda. Sermaye yapısı son derece güçlü; likidite seviyesi yüksek.
Bunlar Türkiye için güç kaynağı. Merkez Bankası'nın para politikasını destekliyoruz. Para koridoru uygulamasını da destekliyoruz. Bunun geçici bir süreç olduğunu ve sonunda tek bir seviyede sabitleneceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Özel sektör borç oranının, diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında çok yüksek olmadığını kaydeden Lewis, şöyle devam etti: "İşsizlik 2009'da önemli ölçüde geriledi. Bu çok iyi bir gelişme. Daha da gerileyebilir. Ben daha çok istihdam yaratmak kavramını öne çıkarmak istiyorum. İstihdam yaratmak için gerekli olan doğru politikaların belirlenmesi lazım.
Öte yandan enflasyonun aşağı inmesi gerekiyor. Enflasyon artık makro ekonomik istikrar konusu değil, fakat rekabet unsuru. Altyapının gelişmesi, enerji fiyatlarının düşmesi, verimliliğin artması, insana yatırımın daha fazla ön plana çıkması da önemli konular."
Orta vadede iki zorluk
Türk ekonomisine yönelik orta vadede en önemli iki sorunun yetersiz tasarruf ve rekabet gücü olduğunu ifade eden Lewis, bu konudaki düşüncelerini şöyle aktardı: "Türkiye'de tasarruf oranı oldukça düşük.
Ekonomik büyüme için yatırım gerekli. Yatırımı finanse etmek için de tasarrufa ihtiyaç var. Tasarruf oranı düşükse, az yatırım yaparsınız ve bunun sonucunda yavaş büyürsünüz. Daha fazla yatırım yapmak için, yabancı tasarrufa yönelirsiniz. Bu da cari açığa neden olur.
Sonuç olarak Türkiye'nin yabancı yatırıma bağımlılığının azalması için, hızlı büyümeye ulaşması için tasarruf oranının artması gerekiyor.
Bir diğer konu ise, rekabetçilik. Bu birçok ekonomi için geçerli aslında. Türkiye, ekonomisini çeşitlendirdi, ihracatını geliştirdi; fakat pazar payını korumak, yeni pazarlara girmek için rekabet gücünü artırması, üçüncü ülkelerde diğer yatırımcılarla rekabet etmesi gerekiyor. Türk şirketleri Avrupa'da, eski Sovyetler Birliği ülkelerinde, Ortadoğu'da büyük kazançlar sağladılar; fakat Asya'da yeterince mevcut değiller. Oysa Asya büyük bir bölge ve çok önemli büyüme fırsatları sunuyor. Türkiye için bir sonraki adım Asya pazarı olmalı."
Nefeslenme zamanı
"Geçtiğimiz sene haziran ayında gerçekleşen G-20 toplantısında Türkiye'nin 2011 yılı ekonomik büyüme tahminini yüzde 8.5 olarak açıkladık" diyen Mark Lewis, "2012 yılı için büyüme tahminimiz yüzde 2- 2.5 arasında. Ekonomide hafif bir inişe geçme bekliyoruz. Bu son derece normal. Türk ekonomisi çok büyüdü. Türkiye doğru yönde ilerliyor. Çok hızlı koştunuz, şimdi nefeslenme vakti. 2013 yılında ise yüzde 4 oranında büyüme öngörüyoruz" açıklamasında bulundu.
IMF'nin karar sürecinde Türkiye'nin rolü artacak
Yaşadığımız kriz, ülkeler arasındaki ekonomik ve finansal bağların daha iyi anlaşılması, küresel finansal güvenlik ağının güçlendirilmesi ve küresel ekonomik meselelerle ilgili konularda gelişmekte olan ekonomilere karar alma süreçlerinde daha fazla söz hakkı tanınması gerekliliğini ön plana çıkardı.
Kota ve oylama sisteminin değişmesi ile IMF yapısında gelişen ekonomilerin payı önemli ölçüde artacak. Türkiye de karar sürecinde çok daha büyük bir role sahip olacak. Gelişmekte olan ülkelerin karar sürecinde rollerinin artması, ekonomik koordinasyonun iyileşmesini sağlayacak.
Yükselen pazarların rolü artıyor. Türkiye IMF'nin önemli bir oyuncusu. Üç kez daha fazla söz sahibi olacak ve kurumun politikalarında daha büyük bir role sahip olacak. Bu sayede yükselen ekonomilerin rolü ve sesi artacak. G20, G7'nin yerini aldı. Ekonomik koordinasyon daha iyi olacak ve herkes daha iyi temsil edilecek. IMF'nin yapısı büyük ölçüde değişmeyecek ama genel anlamda IMF için daha iyi olacak bu değişim.
1999'da bir Türk'le evlendi
49 yaşında olan IMF Türkiye Kıdemli Daimi Temsilcisi Mark Lewis, 1999 yılında hayatını bir Türkle birleştirmiş. Son 12 yıldır Türkiye'deki gelişmeleri yakından izlediğini ifade eden
Lewis, Türkiye'nin her alanda çok büyük aşamalar kaydettiğini söylüyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir