Libor da 18 baz puan düştü

Londra'da 1 ay vadeli dolar borç almanın fiyatı son 4 yılın en düşük seviyesine indi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LONDRA - Merkez bankalarının likit enjeksiyonları ve faiz indirimleri kredileri hareketlendirmeye başlayınca, Londra piyasasında 1 ay vadeli dolar borç almanın fiyatı da son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi.

İngiliz Bankacılar Birliği'nin verilerine göre, bankalararası piyasalar için gösterge niteliği taşıyan faiz oranı Libor, 18 baz puan kayıpla yüzde 2.18'e geriledi. Arka arkaya 17'nci düşüşünü gerçekleştiren Libor, Kasım 2004'ten bu yana en düşük seviyesine inmiş oldu. 3 ay vadeli Libor da 15 baz puan düşüşle, 9 Haziran'dan bu yana gördüğü en düşük seviye olan yüzde 2.71'e geriledi.

Merkez bankalarının faiz indirimleri ve hükümetlerin toplamda 3 trilyon doları bulan acil durum fonlarını devreye almaları, interbank piyasalarda faizleri düşüren en önemli faktör olarak göze çarpıyor. Bugün de Avustralya Merkez Bankası, faizi beklentileri de aşarak 75 baz puan düşürüp yüzde 5.25'e çekti. Geçtiğimiz hafta da Çin, Hong Kong, Hindistan, Japonya ve ABD faiz indirimine gitmişti. Yapılan anketler, İngiliz ve Avrupa Merkez Bankaları'ndan da önümüzdeki iki gün içinde yarımşar puanlık faiz indirimleri beklendiğini ortaya koyuyor.

Dün, Avrupa bankalararası piyasada euro gösterge faizi Euribor da, 3 baz puan gerileyerek 25 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine inmişti.