Libya'da Tunus konsolosluğuna baskın

Trablus'taki Tunus konsolosluğuna baskın yapan silahlı bir grup, 10 konsolosluk çalışanını kaçırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Libya'nın başkenti Trablus'taki Tunus konsolosluğunda çalışan 10 kişinin, kimliği henüz belirlenemeyen silahlı kişiler tarafından kaçırıldığı bildirildi. 

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre silahlı bir grup, Tunus konsolosluğuna baskın düzenledi. Saldırının ardından 10 konsolosluk çalışanı, silahlı kişiler tarafından kaçırılarak bilinmeyen bir yere götürüldü. 

Olaya ilişkin Tunus veya Libya makamları tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Tunus'tan kınama

Tunus Dışişleri Bakanlığı, olayın takipçisi olduklarını belirtti. 

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Libya'daki Tunus konsolosluğuna baskın yapılarak 10 personelin kaçırılması kınandı.

Açıklamada, "Bu olay Tunus'un milli egemenliğine açık bir saldırı, konsoloslar, diplomatlar ve görevli personellerin can güvenliğini garanti altına alan diplomatik normlar ve uluslararası kanunları apaçık bir şekilde ihlal etmektir" denildi. 

Devletin, tüm birimleriyle olayın takipçisi olduğu vurgulanan açıklamada, Libyalı yetkililer, bölgesel ve uluslararası ilgili makamlarla koordinasyon sağlanarak, alıkonulan personellerin sağ salim serbest bırakılmasına çalışıldığı kaydedildi. 

Açıklamada ayrıca, Tunuslular, mevcut şartlarda Libya'ya gitmeme konusunda uyarılarak, Libya'daki yaşayan vatandaşların da dikkatli davranmaları ve gerekirse ülkeyi terk etmeleri çağrısı yapıldı. 

Libya'dan olaya kınama

Öte yandan Libya Ulusal Kurtuluş Hükümeti İçişleri Bakanı Muhammed el-Bergusi de Tunus konsolosluğuna silahlı kişiler tarafından yapılan baskını kınadı. 

Baskın yapılan konsolosluğu ziyaret eden Bergusi, devlet birimlerinin kaçırılan konsolosluk çalışanlarının serbest bırakılması için çalıştığını ifade ederek, saldırının faillerinin bir an önce yakalanacağını dile getirdi. 

Bergusi, görgü tanıklarından elde edilen ilk verilere göre, baskın sırasında herhangi bir ateş etme olayının yaşanmadığını, kaçırılan 10 personelin içinde Libyalıların da olduğunu kaydetti. 

Libya'nın başkenti Trablus'taki Tunus konsolosluğunda çalışan 10 kişinin, bugün kimliği henüz belirlenemeyen silahlı kişiler tarafından kaçırıldığı belirtilmişti.