Libya'dan kaçan işçiler yardım bekliyor

Libya'dan kaçan binlerce yabancı işçi Tunus'taki Şuşa kampında yaşam savaşı veriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RAS CEDİR/CERBE - Libya'daki çatışmalardan kaçan binlerce yabancı işçinin ilk durağı Tunus sınırından yedi kilometre içerdeki Şuşa kampı oluyor.

Birleşmiş Milletler, Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç teşkilatları, Uluslararası Göç Örgütü'nün yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşunun kurduğu çadırlarda yaşayan yaklaşık 15 bin kişi evlerine dönmeye çalışırken, büyük bölümü de mülteci konumuna düşmüş bulunuyor.

Bangladeşli, Tunuslu, Faslı veya Nijeryalı, kampın tüm sakinlerinin ortak bir hikayesi var: Evlerine önemli bir maddi kaynak gönderdikleri işlerini Libya'daki iç savaş dolayısıyla bırakarak kaçmak zorunda kalmaları.

Genç, yaşlı demeden Tunuslular mültecilere haftalardır yardım sağlamak için gönüllü olmaya devam ediyorlar.

Mülteci kampında, ülkelerindeki çatışmalardan kaçan Libya vatandaşlarının bulunmadığı gözleniyor ve bu aşamada kimse kaç yabancı işçinin daha sınırı geçmek için beklediğini bilmiyor.

Kampta çok sayıdaki yardım kuruluşunun ve gönüllülerin çabalarına rağmen zorlu bir yaşam hüküm sürüyor ve sıcaklıkların artmasıyla koşulların giderek daha da zorlaşacağı öngörülüyor.

Yaklaşık 15 bin kişinin gıda, temiz su ve barınma ihtiyacı şimdilik karşılanırken, zaman geçtikçe ve sıcaklık arttıkça sıkıntı çekilmesinden endişe ediliyor.

Kampta her gün 16 bin kişilik sıcak yemek dağıtan Dünya Gıda Programı'nın günlük 25 bin yemek sağlama kapasitesi bulunuyor, ancak yemeklerini yiyen mültecilerin plastik tabaklarını toz toprak içindeki kampta yerlerde bırakmaları dikkat çekiyor. BM'nin yanı sıra sivil toplum kuruluşları da kamp sakinlerine yemek dağıtıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir