Liderler Erdoğan'ı tebrik etti

Dün yapılan milletvekili seçimleri için dünya liderleri Başbakan Erdoğan'a kutlama mesajı gönderdiler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, dün yapılan milletvekili genel seçimlerindeki başarısından dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a kutlama mesajı gönderdi.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, mesajında Başbakan Erdoğan'ın şahsında Türk halkı ve devletini kutlayarak, sonuçların Türkiye için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Başarılı bir seçim geçirilmesinden dolayı tebriklerini sunan Ahmedinejad, AK Parti'yi de peşpeşe üçüncü kez birinci olduğu için kutladı.

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu telefonla arayarak AK Parti'nin yeniden iktidar olmasından dolayı tebrik etti.

Salihi, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi dileğinde bulundu.

Bu arada, İran haber ajansları ve televizyonları, Türkiye'deki seçim sonuçlarını abone ve izleyicilerine duyurdu.

Haberlerde AK Parti'nin oylarını artırarak üçüncü kez seçimlerin galibi olduğu belirtilirken, Anayasayı değiştirecek çoğunluğu elde edemediği bilgisine yer verildi.

Cameron'dan tebrik telefonu

AK Parti'nin, seçimde elde ettiği başarının ardından İngiltere Başbakanı David Cameron'un, Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak kutladığı, görüşmede Suriye ve Libya'daki gelişmelerin de ele alındığı bildirildi.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Başbakan Cameron'un, AK Parti'nin yeniden seçilmesinin ardından dün akşam Başbakan Erdoğan ile görüştüğü, üçüncü kez seçilerek gösterdiği etkileyici başarıdan ötürü Başbakan Erdoğan'ı tebrik ettiği belirtildi.

Açıklamaya göre, Başbakan Erdoğan da Cameron ile yakın işbirliğinin devam etmesi yönündeki temennilerini dile getirdi.

Görüşmede Suriye konusuna da değinen liderler, geçen hafta ülkedeki durumun belirgin biçimde kötüleştiğine dikkati çekerek, bölgedeki şiddetin derin endişe yarattığı konusunda hemfikir olduklarını ifade etti.

Erdoğan'ın, Cameron'a Türkiye'nin Suriye sınırındaki son durumu aktardığı belirtilen açıklamada, her iki liderin de Suriye halkı ve bölge için her geçen gün daha da tehlikeli bir hal alan bu krize verilecek yanıtta uluslararası birliğin son derece önemli olduğu konusunda görüşbirliği içerisinde oldukları kaydedildi.

Liderlerin, Britanya ve Türkiye'nin bölgede istikrarın sağlanması için "el ele" çalışması gerektiğini belirttikleri vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

"Libya konusunda ise Kaddafi üzerindeki baskının birleşik ve kararlı bir uluslararası yaklaşım ile sürdürülmesi gerekliliği konusunda güçlü bir mutabakat sağlandı. Başbakan Cameron, Türkiye'nin üstlenmiş olduğu son derece önemli liderlik rolünü, özellikle de uluslararası Libya Temas Grubu'nun Temmuz ayında gerçekleştirilecek bir sonraki toplantısının koordine edilmesi ve ev sahipliğinin yapılması konusundaki girişimlerini, büyük bir memnuniyetle karşıladığını belirtti."

Zapatero: Erdoğan yönetimine duyulan güvenin açık göstergesi

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun, Türkiye'de genel seçimleri kazanan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kutladığı ve Türkiye ile ilişkilerin daha da güçlenmesini temenni ettiği bildirildi.

İspanya Başbakanlığından alınan bilgilerde, Zapatero'nun dün akşam Erdoğan'a tebrik mesajı gönderdiği kaydedildi. Zapatero'nun mesajında, AK Parti'nin arka arkaya 3. kez elde ettiği seçim başarısını "Türk toplumunun, Erdoğan'ın yönetimine duyduğu güvenin açık bir göstergesi" olarak yorumladığı belirtildi.

İspanya ve Türkiye arasındaki ilişkileri "mükemmel" olarak niteleyen Zapatero, "genel seçimlerin ardından başlayacak yeni dönemde, bu ilişkilerin daha güçleneceğine ilişkin duyduğu güveni" ifade etti. Zapatero ayrıca, en kısa zamanda Erdoğan'ı yüz yüze kutlamak istediğini de vurguladı.

Öte yandan İspanya ile Türkiye arasındaki 3. Hükümetlerarası Zirve'nin gelecek Temmuz ayında Türkiye'de yapılması öngörülürken, gerek Türkiye'de yeni hükümetin kurulması süreci gerek İspanya iç politikasındaki sorunlardan dolayı ertelenme ihtimalinin de bulunduğu belirtiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir