Litvanya elektrikte Avrupa'ya bağlandı

Litvanya, bugün açılışını yaptığı iki yeni elektrik hattı ile Avrupa pazarına bağlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tükettiği elektriğin yaklaşık yüzde 60-65'ini Rusya'dan ithal eden Litvanya, bugün açılan iki yeni hatla elektrik sistemini Avrupa'ya bağladı. 

Litvanya'nın elektrik sistemini Polonya ve İsveç'e bağlayan ve yapımı yaklaşık 5 yıldır devam eden elektrik hatlarının açılışı bugün resmi törenle yapıldı. 

Açılışa, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Litvanya Başbakanı Algirdas Butkevicius, Estonya Başbakanı Taavi Roivas, Letonya Başbakanı Laimdota Straujuma, Polonya Başbakan Yardımcısı Mateusz Morawiecki, İsveç Enerji Bakanı İbrahim Baylan ve bazı üst düzey yetkililer katıldı. 

Litvanya Cumhurbaşkanı açılışta yaptığı konuşmada, iki hattın da ülkenin ve Baltık ülkelerinin enerji bağımsızlığı ile güvenliği için önemine değinerek, "25 yıldır bağımsız bir ülke olan biz, şimdi bir başka bağımsızlık mücadelesi içerisindeyiz. İki proje, bizim için yeni bir sayfa demek. Avrupa'yla elektrik bağlantılarımız çok önemli ve mutluluk verici gelişmeler" dedi. 

Litvanya ile Polonya arasında yaklaşık 500 megavatlık elektrik iletimi sağlayacak Litpol hattının yanı sıra Litvanya ile İsveç arasına kurulan NordBalt hattı da 700 megavatlık elektrik kapasitesine sahip durumda. Yeni açılan hatlar ile Litvanya tüketiminin üç katı kadar üretime sahip olarak, bölge ülkelerine de elektrik ihraç edebilecek. 

İgnalina Santrali kapatılmıştı

Avrupa Komisyonu geçen yıl yaptığı açıklamada, projelerin politik olarak önemini ve özellikle NordBalt hattının Baltık ülkelerinin Avrupa'ya uyum sağlaması için büyük bir adım olduğunu vurgulamıştı. 

Yaklaşık bir milyar euroluk yatırım yapılan iki hat ile Baltık ülkesinin elektrik enerjisi, kaynak ülkeler Polonya ve İsveç'in yanı sıra bu ülkeler aracılığıyla Danimarka, Estonya, Letonya ve Almanya ile de bağlantı sağlamış oldu. 

2009'a kadar ürettiği elektriğin yüzde 58'ini ihraç eden Litvanya, bu üretimin yüzde 77'sini aynı yılın sonunda kapatılan İgnalina nükleer güç santralinde yapıyordu. Sovyet yapımı bir nükleer santral olan İgnalina, Çernobil nükleer güç santraliyle aynı yapıya sahipti ve Avrupa Birliği Litvanya'nın üyeliğini kabul etmek için İgnalina'nın kapatılmasını istemişti.  

Rusya'dan akımı durduracak

İgnalina nükleer santralinin kapatılmasıyla birlikte elektrikte dışa bağımlı hale gelen Litvanya, tükettiği elektriğin yaklaşık yüzde 65-70'ini Rusya'dan, yüzde 30'a yakınını da komşuları Estonya ve Letonya'dan ithal ediyor. 

Açılışı yapılan ve aktif hale gelen iki yeni hatla, Litvanya AB üyesi olmayan Rusya'dan elektrik alımını durduracak. LitPol elektrik hattı bağlantısının ömrünün 50 yıl, NordBalt'ın ise 30 yıl olması bekleniyor.