Lloyds Türkiye'de hızlı büyüyecek
Çin ve Brezilya'ya giren, Rusya'da ofis açmaya hazırlanan ve dünyanın önde gelen sigorta şirketlerinden Lloyd's, Türkiye'de de ofis açmaya karar verdi.
Didem ERYAR ÜNLÜ
İSTANBUL - Lord Levene, 2002 yılından bu yana dünyanın önde gelen sigorta şirketlerinden Lloyds'un Başkanı. 2010 yılında St. John's University tarafından "Yılın sigorta lideri" seçilen Lord Levene, Llyods'un gelişiminde çok büyük bir rol oynadı. Lord Levene'in en önemli özelliklerinin başında iş dünyasını küresel bir bakış açısı ile değerlendirebilmesi, değişen istikrarsız ekonomik ortamlarda gerekli olan değişimlere hızla uyum sağlayabilmesi sıralanıyor.
Lord Levene, değişen küresel ekonomide yükselen trendleri yakından takip eden ve bu yönde stratejiler belirleyen bir isim aynı zamanda. Llyods'un Çin'de lisans almasının ardındaki en önemli isim de yine o. "Eğer Çin dünyanın en büyük ekonomisi olacaksa, biz de orada olmak zorundayız" açıklamasında bulunan Lord Levene, Lloyds'un Brezilya pazarına da girmesini sağlayan isim.
Lord Levene'in bugün ilgilendiği pazar Türkiye. "Türkiye ile çok fazla iş yapmaya başladık. Türkiye bizim için çok önemli bir sigorta pazarı konumuna geldi. Bu yüzden Türkiye'de ofis açmaya karar verdik" yorumunda bulunan Lord Levene, Türkiye'de bazı büyük sigorta şirketleri olsa da, sigorta pazarının hala gelişmemiş bir pazar olduğunu söylüyor. Levene, "Son üç yıl içinde Türkiye'de brüt primlerimizi iki kat artırmayı başardık. Dolayısıyla Türkiye'de çok hızlı büyüyeceğiz" değerlendirmesi yapıyor.
Lloyds'un Türkiye ofisi açılışı amacıyla ülkemizi ziyaret eden Lord Levene, sigorta sektörünün mevcut durumunu ve geleceğine yönelik beklentilerini DÜNYA'ya değerlendirdi.
Risk manzarası büyük ölçüde değişti
Geçtiğimiz dokuz yıl boyunca risk manzarası büyük ölçüde değişti. 11 Eylül sonrası, terörizm en büyük risk olarak görülmeye başladı ve hala tehdit olmayı sürdürüyor. Bugün ise siber saldırı yaşamadığımız tek gün yok ve gündemi dijital riskler oluşturuyor. Yaşadığımız finans krizinden bu yana düzenlemelere yönelik yapılan değişiklikler, krizden ders aldığımızın bir göstergesi; fakat bizim vurgulamak istediğimiz konu şu:
Sigorta, bankaların hatalarından dolayı cezalandırılmadı. Öte yandan, iş dünyasında risk yönetimi farkındalığı önemli derecede artış kaydetti. Bu son derece iyi bir gelişme. Küresel ekonomiyi karmaşadan kurtarmak için güçlü liderlik gerekiyor. Hükümetlerin, popülist tavırlara izin vermeyecek güçte liderlere ihtiyacı var. Hükümet liderlerinin borç ve harcamaları kontrol altında tutabilmesi gerekli.
Sigorta sektörü ekonominin geneline katkı sağlıyor
Sigorta sektörü krizden bankacılık sektörü gibi etkilenmedi. Sorun yaşayan tek sigorta şirketi AIG oldu. AIG'in yaşadığı da sigortacılık operasyonlarından değil, diğer iş kollarından kaynaklandı. Sigorta sektörü krizi oldukça güçlü atlattı; sermaye ve ödemeler konusunda sorun yaşamadı. Sigorta sektörü bugün finans hizmetlerine ve ekonominin geneline katkı sağlamaya devam ediyor.
Japonya felaketinin yaralarını sigorta sektörü sardı
Piyasalar Japonya'da yaşanan felaketten etkilenmedi. Etkinin büyük bir bölümü sigorta sektörü ve Japon hükümeti tarafından karşılandı. Lloyd's, iş dünyasının Japonya'daki deprem ve tsunamiden gördüğü zararı karşılamak için 1.95 milyar dolar tazminat ödeyecek; genel anlamda ise sigorta sektörü Japonya'nın yeniden inşaası ve toparlanması için 30 milyar dolar tazminat ödeyecek. Japonya'nın konutlara yönelik devlet destekli sigorta programı var. Öte yandan Japon hükümeti nükleer felaketten çıkmakta önemli bir rol oynayacak.
Önümüzdeki 100 sene içinde Çin en büyük pazarlarımızdan biri olabilir
Lloyd's ismini Louis Vuitton veya Gucci gibi küresel markalarla karşılaştırmamın nedeni, dünya genelinde tanınan dev bir marka olması. İşimizin yüzde 40'ı ABD kaynaklı, fakat Çin de bizim için çok fazla gelecek vaat eden bir pazar. Geçen sene Çin'e doğrudan sigorta lisansı verdik. Senenin ikinci yarısında ise doğrudan iş yapmaya başlıyoruz.
Aynı zamanda bu sene sonunda Rusya'da ofis açacağız. Türkiye'deki gelişme fırsatlarını da yakından değerlendiriyoruz. Çin'de çok büyük bir potansiyel var, fakat bu uzun vadeli bir süreç ve vizyon gerektiriyor. Önümüzdeki 100 senelik dönemde Çin en büyük pazarlarımızdan biri olabilir. Ülkede sigorta pazarı batıya kıyasla yavaş bir büyüme gösteriyor, fakat iş dünyası gelişip daha karmaşık bir yapı kazandığında, sigorta sektörünün gelişimi de hız kazanacaktır.