Londra polisi kamerayla gezecek

Londra'da bazı polis memurlarının üniformalarına kamera yerleştirilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA  - İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşanan polisiye olaylarda daha fazla bilgi ve detay elde edebilmek için polislerin üniformalarına iliştirilen kameralardan yararlanılacak. 

Özellikle olay yerinin görüntüsünün kayıt altına alınmasının amaçlandığı uygulamada, Londra'da belirlenen 10 bölgede görev yapan polis memurlarının üniformalarına 500 kamera yerleştirilecek. 

Londra polis komiseri Sir Bernard Hogan-Howe, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Kameraların kullanımından elde edilen tecrübeye göre, olayların görüntüsünü çektiğimizi bilen bireylerin suçlarını kabul etme olasılığı daha yüksek oluyor. Bu yargı sürecini hızlandırıyor. Suçluları parmaklıkların arkasına daha hızlı koyuyor ve potansiyel mağdurları koruma altına alıyoruz" dedi. 

Komiser Hogan-Howe, "Kameraları sadece bir yerde olay olduğunu bildiğimiz zaman açacağız. Eğer mağdur kameranın kapatılmasını talep ederse kapatılacak ancak aynı hak şüpheli için geçerli olmayacak" diye konuştu. 

Emniyet teşkilatı, yeni uygulamada yer alacak polis memurlarının kameraları yönetmeliğe uygun şekilde kullanacağını belirterek, kameraların sürekli açık tutulmayacağını, kayıt yapılmaya başlandığında olay yerindeki bireylerin uyarılacağını bildirdi. 

İngiltere'de her polis memuru silah taşımıyor. Londra polisi, silah taşıyan polis memurların kamera uygulamasına birkaç hafta içinde geçmesinin beklendiğini duyurdu. Teşkilat, silah kullanımını engellememesi için kameraların üniformaya iliştirilip iliştirilmeyeceğine henüz karar verilmediğini kaydetti. Silah taşıyan polis memurlarının kameraları eğitimleri boyunca kullanacağı ifade edildi. 

Uygulamaya tepkiler farklı 

Polislerin kamera kullanımı, toplumun bazı kesimleri tarafından memnuniyetle karşılanırken bir kısmı uygulamayı eleştiriyor. 

Kişilerin hürriyetini ve ifade özgürlüğünü savunan "The Freedom Association" adlı grup, Londra polisinin yeni uygulamasına ilişkin açıklamasında, "Uygulama, polis ve vatandaş arasındaki ilişkiyi değiştirecektir. Bu, şimdi herkesin zan altına olduğu anlamına geliyor. Bazı durumlarda kameraların kullanımı olanak dahilinde polise ve vatandaşlara yardımcı olabilir ancak bu durum sıklıkla yaşanmayacaktır" denildi. 

Olayların görüntüsünün kanıt olarak talep edilmesi haricinde polis görüntüleri bir ay boyunca saklayacak. İngiltere genelinde halihazırda bazı bölgelerin polis teşkilatlarında kamera kullanılıyor. 

Hafta başında İngiltere'nin doğusundaki Bedford şehrinin polis teşkilatı, başarılı bir deneme süreci sonrasında 60 kameranın devriye gezen polis ekipleri tarafından kullanılacağını duyurmuştu. 

Adalet Bakanı Yardımcısı Damian Green, geçen ay, "Dijital Mahkeme Girişimi" projesi kapsamında adalet sisteminin iyileştirilmesi ve modernleştirilmesi için yıllık 75 milyon sterlin harcama yapılacağını belirtmişti. Green, polis memurlarına olay yeri görüntülerini, sahada şüpheli ve tanıklarla yapılan görüşmeleri kayıt altına alabilecekleri mobil cihazlar verileceğini açıklamıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir