Londra'daki 'trafik ücreti' uygulaması

11 yıldır yürürlükte olan uygulamayla şimdiye kadar 1,2 milyar sterlin net gelir elde edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Türkiye'de açıklanan "Öncelikli Dönüşüm Programıyla" gündemde olan büyük şehirlerin merkezlerinde yoğun trafiği hafifletmek amacıyla uygulanması planlanan ücretlendirme sistemi, İngiltere'nin başkenti Londra'da 2003 yılından bu yana uygulanıyor.  

Uygulamayla şimdiye kadar 1,2 milyar sterlin net gelir elde edildi, şehrin merkezinde trafikte yüzde 25 oranında rahatlama yaşandı ve merkeze giren günlük araç sayısı ortalama 60 bin azaldı. 

Hafta içinde 07.00-18.00 saatlerinde Londra'nın merkezine motorlu taşıtlarıyla giren sürücüler, günlük 11,5 sterlin (yaklaşık 41 TL) ödemek zorunda. Sürücüler aylık ya da yıllık olarak satın aldıkları pulları araçlarına yapıştırarak, şehrin merkezinde motorlu taşıtlarını kullanabiliyor. Motosikletler için her gün, arabalar içinse hafta sonu şehrin merkezinde araç sürmek ücretsiz.  

Özellikle çalışma günlerinde Londra'nın merkezindeki trafiği hafifletmek ve elde edilen gelirle Londra ulaşım sistemini iyileştirmeyi amaçlayan uygulamayı ihlal edenler ise 195 sterline (yaklaşık 700 TL) varan cezalar ödemek zorunda kalıyor.  

2000-2008 yıllarında Londra Belediye Başkanı olan İşçi Partili Ken Livingstone'un seçim programında yer alan ve 17 Şubat 2003'te resmen yürürlüğe giren Londra'nın merkezine trafik ücreti getirilmesiyle amaçlanan bir diğer konu da egzoz gazı salınımının ve hava kirliliğinin önlenmesi.  

Anadolu Ajansı'nın Londra Ulaşım Kurumu'ndan edindiği bilgiye göre, 2013 yılı boyunca trafik ücretinden elde edilen gelir yaklaşık 235 milyon sterlin oldu. Kurum, elde edilen gelirin ulaşım ağlarının geliştirilmesine harcanmasının yasa gereği zorunlu olduğuna dikkati çekti. 

2003-2013 yıllarında ise trafik ücreti uygulamasıyla 1,2 milyar sterlin net gelir elde edildi ve bu miktarın 960 milyon sterlini otobüs ağlarının, 102 milyon sterlini yolların ve köprülerin, 70 milyon sterlini yol güvenliğinin, 51 milyon sterlini yerel ulaşım ve belediyelerin, 36 milyon sterlini ise sürdürülebilir ulaşımın ve çevrenin geliştirilmesi ve iyileştirilmesine harcandı.  

Uygulamanın yürürlüğe girdiği ilk gün Londra'nın merkezindeki trafikte yaklaşık yüzde 25 azalma olduğunu, arabalarını almayan sürücülerin yaklaşık yarısının toplu taşıma araçlarını kullanmaya yöneldiğini kaydeden kurum ayrıca, 2003-2006 yıllarında Londra sokaklarında 70 bin daha az aracın yer aldığını bildirdi.  

Duyurulduğu zaman kargaşaya ve aksaklıklara neden olabileceği gerekçesiyle şüpheyle yaklaşılan ancak 11 yıldır başarıyla sürdürülen uygulamayla, her gün merkeze giren araç sayısı bu süre içerisinde ortalama 60 bin azaldı.  

Yaklaşık 8 buçuk milyon nüfuslu Londra'da göreve gelen her belediye başkanının seçim vaadi programında bulunan trafik ücreti uygulamasında son olarak, "yeşil araba" olarak bilinen elektrikle çalışan ve doğa dostu arabalarda trafik ücretinde indirim yapılmasına karar verildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir