LVMH, kriz tanımıyor

Dünyanın bir numaralı Fransız lüks markası LVMH 2011 yılına yönelik rekor sonuçlar açıkladı. LVMH'nin cirosunun yüzde 35'ini Asya pazarı oluşturuyor. CEO Bernard Arnault ise ürünlerinin büyük bir bölümünü ihraç ettiklerini ifade ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem Eryar Ünlü

İSTANBUL  - Dünyanın bir numaralı Fransız lüks markası LVMH 2011 yılına yönelik rekor sonuçlar açıkladı. Euro bölgesindeki bor krizinden etkilenmeyen lüks markası için sanki kriz ok uzakta. LVMH'nin 2011 yılı cirosu bir önceki yıla oranla yüzde 14 artış kaydederek 23 milyar euroyu geride bıraktı. İşin daha da ilgi çekici tarafı, büyümenin şaraptan parfüme, giyimden mücevhere her alanda izleniyor olması. Saat, moda ve özellikle deri sektöründe geçen yıla ait kar oranları da güçlü bir yükselişte. Krizin aksine, 2011 yılında dünyadaki lüks piyasası Asya'dan gelen doping etkisiyle yüzde 10 yükseldi.

 

Gruptan yapılan açıklamada ürünlerinin yüzde 1'inden daha azının Fransa, İtalya ve İspanya dışında üretildiği; yaklaşık yüzde 90'ının Fransa'da gerçekleştirildiği ifade ediyor. Bu sayede grup Başkanı Bernard Arnault diğer ülkeler için oldukça net bir "Made in France" başarı örneği oluşturuyor.

Grup satışlarının en büyük bölümünü moda ve giyim ürünleri oluşturuyor; bunu özel üretim ürünler; parfümler; şarap ve alkollü içecekler ve son olarak saat ve mücevherler izliyor. Satışların yüzde 27'si Asya'da, yüzde 22'si ABD'de de, yüzde 21'i Avrupa'da, yüzde 12'si Fransa'da, yüzde 8'i Japonya'da, yüzde 10'u ise diğer pazarlarda gerçekleşiyor.

Diğer ünlü bir lüks markası olan Hermes'e ortak olmak için 735 milyon euro yatırım yapmasına rağmen, grubun net gelirinin yüzde 34 oranında artmış olması ciddi bir başarı gösterisi olarak değerlendiriliyor. LVMH, Hermes hisselerinin yüzde 22.28'ini elinde bulunduruyor. LVMH'ın hisselerini almasını düşmanca sebeplere bağlayan Hermes hissedarların yüzde 50'den fazlasını bir aile çatısı altında toplayarak lüks grubunu yıldırmaya alışmıştı. Bernard Arnault ise "Bizler arkadaş canlısı hissedarlarız. Hiçbir beklentimiz yok. Önceden de belirttiğimiz gibi şirketi kontrolümüz altına almak gibi bir amacımız yok. Bu stratejik bir yatırım çünkü marka lüks sektöründe yer alıyor. Muhteşem bir şirket ve bizler de yönetimini ve hissedarlarını destekliyoruz" açıklamasını yapmıştı.

En büyük pazar Asya

LVMH'nin cirosunun yüzde 35'ini Asya pazarı oluşturuyor. Bernard Arnault ise ürünlerinin büyük bir bölümünü ihraç ettiklerini ifade ediyor.  İhracat odaklı lüks sektörünün ekonominin kötü gidişatından çok fazla etkilenmediğini belirten Arnault'nun,  2012 yılı büyüme beklentisi yüzde 3. Arnault, bu durumun mevcut faaliyetlerine güven içinde devam etmelerini sağlayacağını söylüyor.

Bu arada pazar araştırmaları yapan Bain & Company şirketinin İtalyan lüks mal üreticileri federasyonu Fondazione Altagamma'ya yaptığı araştırmaya göre, Çin'deki lüks mal tüketiminin bu yıl yüzde 18 ila yüzde 22 büyümesi küresel lüks mallar pazarının büyüklüğünün 201 milyar euro ve 203 milyar euro arasında olmasını sağlayacak.

Araştırmada, küresel lüks mallar pazarının yılda yüzde 7 ve yüzde 9 aralığında büyüyerek, 2014 yılına kadar 235 ila 240 milyar dolara çıkacağı tahmininde bulunuluyor. Küresel lüks mallar pazarının bu yıl İtalya ve Japonya hariç dünyanın birçok ülkesinde büyümesinin öngörüldüğü, bu büyümenin Kuzey Amerika'da yüzde 5 ila yüzde 7 ve Avrupa'da yüzde 2 ila yüzde 4 olmasının tahmin edildiği belirtiliyor. Küresel lüks mallar pazarının 2011 yılında ise 191 milyar euroluk büyüklüğe ulaştığı kaydediliyor.

Altagamma'dan Armando Branchini, "İtalya, İspanya ve Japonya haricindeki tüm pazarlar belirgin bir şekilde ilerleme kaydediyorlar. İtalya her ne kadar kırılgan bir evreden geçse de Roma, Venedik, Floransa ve Milano gibi turistik şehirler yabancı döviz kaydetmeye devam ediyorlar." diye konuştu.

Bain & Company'den Claudia D'Arpizio, "Emlak sektöründeki fiyat artışları sebebiyle Çin'in büyük kentlerindeki satışlarda yavaşlama görülse de önümüzdeki yıllar için ‚in pazarı büyük potansiyel taşıyor. ‚in dünya lüks pazarında yüzde 20, Asya pazarında ise yüzde 50'lik önem taşıyor" diyor.

On yıl içinde Hindistan büyük fırsat sunacak

2012 için yüzde 15- 20 arası ilerleyeceği düşünülen Hindistan için "önümüzdeki on yıl içerisinde lüks markalar için en büyük fırsatı sunan ülke" tabirini kullanan Claudia D'Arpizio'ya göre, Singapur'un başı ektiği ve Endonezya ve Vietnam gibi ülkelerin de dahil olduğu Güney Asya pazarı 600 milyonluk nüfusuyla lüks sektörü için en ok önemi taşıyan ü büyük pazardan biri. Bir zamanlar Avrupa ürünlerine kapıları kapalı olan Türkiye ise Avrasya'da bir "merkez" rolü oynayabilir. Afrika ise üçüncü enteresan bölge. D'Arpizio, "Özellikle Güney Afrika, aynı Rusya gibi ülkeler 71 bin milyonere ev sahipliği yapıyor" diyor.
 

Lükste dünya lideri

[PAGE]

Lükste dünya lideri

LVMH Moët Henneşy Louis Vuitton S.A. (LVMH) lüks tüketim sektöründe dünyanın en büyük gruplarından birisi. Yaklaşık 60 alt şirketten oluşan LVMH'de her bir şirket birkaç tane prestijli markanın işletmecisi konumunda. Kardeş şirketler büyük oranda kendi kendilerini yürütüyorlar. Moët et Chandon and Henneşy firmalarının birleşerek kurmuş olduğu grup konyak üretiminin lideri konumunda. 1987 yılında ise Louis Vuitton ile mevcut grup atısı altında birleşme gerçekleştirildi. 

Christian Dior, lüks tüketim malları grubu yüzde 42.4 hişesi ve yüzde 58.2 oy hakkını elinde bulunduran LVMH holdinginin ana şirketi konumunda. Bernard Arnault, Dior şirketinin ana hissedarı, iki şirketinde başkanı ve LVMH'nin CEO'su.  Onun eşitli ünlü ve ekici markaları gruba başarı ile dahil etmesi, diğer ünlü markalarında aynı şeyi yapmasına ilham kaynağı oldu. Bu şekilde Fransız PPR grubun bir parçası olan Gucci ve Richemont da aynı zamanda ok geniş bir lüks markalar portföyü oluşturdular.

Bvlgari'yi de aldı

Christian Dior, Dom Perignon ve Guerlain gibi markaları elinde bulunduran LVMH, ünlü Ütalyan markası Bvlgari'yi de kendi çatısı altına aldı. 'Sosyete evliliği' olarak yankı bulan LVMH ve Bvlgari ortaklığı, iki büyük aileyi bir araya getirdi. Fransa'nın en zengin adamı Bernard Arnaut, 3.6 milyar sterline nakit para ve hisse değeri takasıyla Bvlgari'yi satın almaya karar vererek marka koleksiyonuna bir yenisini eklemiş oldu.  LVMH böylelikle Bvlgari'nin yüzde 50.4'lük hişesinin sahibi oldu.

Yunanlı göçmen Sotiros Bulgari tarafından 1884 yılında kurulan Bvlgari'nin dünya genelinde 260 mağazası bulunuyor. Fransız lüks tüketim grubu LVMH, Louis Vuitton, Christian Dior, Dom Perignon ve Guerlain gibi markaların da içinde yer aldığı LVMH grubu , Bulgari anlaşması ile beraber LVMH'ye ikinci büyük aile ortaklığını da getirmiş oldu. Bulgari'yi yaklaşık 10 yıldır izlediklerini ifade eden Arnault, "Bulgari dünyanın en büyük markalarından biri olmanın yanı sıra, aynı zamanda bağımsızlığını sürdüren son markalarından biri. Oldukça iyi tanıdığımız ve LVMH değerlerini paylaşan bir aile ile birleştik. Bu değerler; markalara saygı; kalitede mükemmellik; yaratıcılık ve inovasyon olarak sıralanıyor. Dolayısıyla bu bizim asla kaçıramayacağımız bir fırsattı" diyor. "Diğer markalarımızla olduğu gibi, Bvlgari'nin yaratıcılığına, ruhuna ve kültürüne saygı göstererek, gelişmesini hızlandıracağız" yorumunda bulunan Arnault, Bvlgari'nin hızla büyüyen gelişen pazarlar ve ABD'de büyümesini destekleyeceklerini söylüyor. Arnault, Bvlgari'nin özellikle ABD pazarında büyük bir potansiyele sahip olduğunu da vurguluyor.