Macaristan AB'den sınır koruma harcamasının yarısını isteyecek

Macaristan Devlet Bakanı Lazar, AB'nin, sığınmacıların girişini engellemek için sınırlarına jiletli tel örgü çeken Macaristan'ın sınır koruma giderlerinin yarısını ödemesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Macaristan Devlet Bakanı Janos Lazar, sığınmacı krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sığınmacı krizinin başlangıcından bugüne kadar Macaristan'ın, kendi vatandaşlarından topladığı vergilerle Schengen bölgesini tel örgü inşa ederek ve sınır koruma ekipleri eğiterek korumaya devam ettiğini belirten Lazar, ''Macaristan sadece kendisini değil aynı zamanda kıtadaki tüm vatandaşları yasa dışı göçe karşı koruyor. Avrupa vatandaşlarının güvenliğini Macar polisler ve askerler sağlıyor demek abartılı bir iddia olmaz.'' diye konuştu.

Avrupa'nın dayanışma kapmasında Macaristan'ın sınır koruma giderlerinin yarısını ödemesi gerektiğini de öne süren Lazar, ''Başbakan Viktor Orban, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'e, şu ana kadar 800 milyon avroyu bulan Macaristan'ın sınır koruma harcamalarının yüzde 50'sini Brüksel'in ödemesi için mektup yazacak.'' ifadesini kullandı.

Lazar, AB'nin bazı ülkelere bu konuda çeşitli yardımlar yaptığını, bu konuda Macaristan'a da yardım edilmesini isteyerek, şunları kaydetti:

''AB Komisyon bugüne kadar birkaç ülkeye yardım etti. Yunanistan kendisine söz verilerin 1 milyar avronun yarısını aldı. İtalya 656 milyon, Bulgaristan ise 100 milyon avro aldı. Macaristan'ın da başvuru vakti geldi.''