Macaristan'da mülteciler ayaklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
BUDAPEŞTE - Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de Avrupa Birliği binası önünde toplanan bir gurup mülteci, ''AB yardımlarından yararlanma'' talebiyle protesto gösterisi düzenledi.
 
Protestocular, gazetecilere yaptığı açıklamada, Biçke mülteci kampındaki 250 mültecinin büyük kısmının Afganistan'dan geldiğini, çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduklarını ifade etti.
 
Kampta 6 ay ile 1 yıl arasında ikamet edebildiklerini daha sonra kaderlerine terk edildiklerini savunan protestocular, şu iddialarda bulundu:
''Macar vatandaşlarının bile işsizlikle boğuştuğu düşünüldüğünde Macarca'yı yeterince bilmeyen mültecilerin iş bulma konusunda fazla şansları yok. İltica başvurularımızı ilk bu ülkeye yaptığımız için başka AB ülkelerinde çalışma yasağına takılıyoruz. Bunun için Macaristan'da iş bulmak zorundayız. Ülkelerimize geri dönemeyeceğimiz için de büyük bir çıkmazdayız. Devlet bize ayda 100 avro yardım yapıyor. Bu parayla ne ev kiralanabilir ne de geçinilebilir. Kamptan sonraki hayatlarımız belirsiz. Ailelerimiz geleceklerinden endişe ediyor.''
Eylemciler, protesto gösterisinin ardından şikayetlerini yazılı olarak Avrupa Komisyonu Macaristan Bürosu Temsilcisi Daniel Ambrus'a vererek, AB yardımlarından yararlanmak istediklerini beyan etti.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Nisan 2012 raporunda, Macaristan'da yaşayan mültecilerin entegrasyonunun sorunlu olduğu, mültecilere ev, iş imkanının sağlanmadığı hatta Somali'den gelenlerin bir kısmının tüm tehlikeleri göze alarak ülkelerine geri dönmek istedikleri belirtilmişti.