Macron, sarı yeleklileri yatıştırmak için halka seslenecek

Fransa'da 17 Kasım'dan bu yana devam eden "sarı yelekliler" protestolarına ilişkin Cumhurbaşkanı Macron bugün bir açıklama yapacak. Akşam saatlerindeki açıklama öncesinde Macron; sendikalar, işveren örgütleri ve yerel yönetim yetkilileriyle bir araya gelecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, cumartesi günü başkent Paris'i altüst eden hükümet karşıtı "sarı yelekli" protestocuları yatıştırmak için bugün televizyondan halka seslenecek.

Paris ve diğer kentlerde pazar günü temizlik işçileri kırılan camları temizleyip yanmış araçları çekerken, hükümet de büyümenin yavaşlayacağı uyarısı yaptı ve adli makamlar yağmacılık ve polise saldırı olaylarına sert mukabele edileceğini duyurdu.

Macron "serseriler" demişti

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamayla, Macron'un bugün TSİ 22:00'de Fransız halkına hitap edeceği duyuruldu.

Macron bu sabah sendikalar, işveren örgütleri ve yerel yönetim yetkilileriyle görüşecek ve ülkeyi hazırlıksız yakalayan bu örgütsüz harekete verilecek yanıtı oluşturmaya çalışacak.

Macron en son 27 Kasım'da televizyondan halka hitap etmiş ve "serseriler" yüzünden politikalarını değiştirmeyeceğini söylemişti. O tarihten bu yana, geçen salı günü, yapmayı planladığı akaryakıt zamlarını geri almasına rağmen protesto hareketi daha geniş bir Macron karşıtı ayaklanmaya dönüştü.

Dört haftadır süren olaylarda, siyasi partiler ve sendikalar ile hükümet arasında geleneksel olarak kullanılan iletişim kanalları işe yaramadı.

"Sorunlar sihirli bir değnekle çözülemez"

Çalışma Bakanı Muriel Penicaud dün LCI televizyonunda, Macron'un bugün "somut ve acil" önlemler açıklayacağını ancak bunlar arasında asgari ücreti artırmanın bulunmadığını söyledi. Bakan, "Asgari ücreti artırmak istihdamı mahveder. Pek çok küçük işletme bunu kaldıramaz ve iflas eder" dedi.

Hükümet sözcüsü Benjamin Griveaux da gerçekçi olmayan beklentilere karşı uyardı ve "Sarı yeleklilerin sorunları sihirli bir değnekle çözülemez" dedi.

"Her şeyi yakıp yıkıp evlerine gidemezler"

Yetkililer cumartesi günü ülke genelindeki gösterilere 136 bin kişinin katıldığını ve bin kişi Paris'te olmak üzere bin 709 kişinin tutuklandığını söylediler.

Gazetecilere açıklama yapan Paris savcısı Remy Heitz, "İnsanların her şeyi yakıp yıkıp, sonra da hiçbir adli yaptırımla karşılaşmadan evlerine gidebileceklerini düşünmelerine izin veremeyiz" dedi.

Paris'te bankalar, oyuncak mağazaları, gözlükçüler ve benzeri pek çok perakende satış yapan dükkanın vitrinleri, tahta perdelerle korunmasına rağmen göstericiler tarafından parçaladı.

Ünlü Champs Elysees bulvarı yakınından bir duvarda, "Noel'den sonraya kadar dayanamayacaksın Emmanuel" yazısı göze çarpıyor. Yaklaşık 300 bin kişinin ülke çapında sokaklara dökülerek hayat pahalılığını ve Macron'un ekonomik reformlarını protesto ettikleri gösteriler 17 Kasım tarihiden beri sürüyor.

Fransa maliye bakanı: Ülkemiz derinden bölünmüş durumdaFransa maliye bakanı: Ülkemiz derinden bölünmüş durumda

Bu konularda ilginizi çekebilir