Madrid'de 'kültürü savunmak' için büyük buluşma
Ekonomik krizden etkilenen kültür sektörünü korumak için yüzlerce müzisyen Madrid sokaklarına çıktı, İspanyollar büyük destek verdi
MADRİD - İspanya'da ekonomik krizin etkisiyle kültürel kamu alanlarının özelleştirilmesi, kültür sektöründeki vergi oranlarının yüzde 10'dan yüzde 21'e çıkartılması ve kültürel aktivitelere ayrılan bütçelerin kısıtlanması sonunda sanatçıları sokağa döktü.
Ülkedeki 40 kadar kültürel derneğin oluşturduğu "Kültürü Savunma Platformu"nun çağrısıyla bugün başkent Madrid'in merkezi adeta bir gösteri alanına döndü. Kentin ünlü Colon Meydanı'ndan Alcala Kapısı'na kadar bölge trafiğe kapatılırken, müzik, tiyatro, sirk, dans, plastik sanat, şiir dinletisi gibi çok farklı kültürel etkinlik düzenlendi. "Hepimiz kültürüz" başlığı altında yapılan protestolarda, aynı anda 150 farklı müzik aleti çalınarak bir Guinnes rekoru kırılmaya da çalışıldı. Yapılan konuşmalarda, krizin kültürde kesintiler yapmak için bir gerekçe olmadığı savunulup, kültürün herkese ait olduğu ve öncelikli olarak savunulması gerektiği bildirildi.
Trombet sanatçısı Miquel, AA muhabirine verdiği demeçte "Sanat herkes için çok önemli ve bugün burada yapılanlar, halkın katılımı kültürün ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Kriz, ciddi anlamda kültürü etkiledi. Buradan siyasiler sesimizi duyar mı bilmem ama biz tepkimizi her şekilde göstermeye devam edeceğiz. Doğruyu söylemek gerekirse gelecek için çok fazla umudum yok" dedi.
Madrid'de güneşli, çok güzel bir havanın da olmasının etkisiyle kent merkezini doluran binlerce kişi, her köşede farklı bir kültürel etkinlik izleyerek, sanatçılara destek oldu.
İspanya'da ekonomik krizin etkisiyle son 6 yılda 500'e yakın sinema, tiyatro ve ya müzik salonu kapatılırken, kütüphanelere ayrılan yardımlar azaltılması, festivallerin bütçelerinin düşürülmesi, personel kısıtlaması gibi kesintiler de yapıldı.