Maduro'nun işi zor

Venezuela'nın Geçici Devlet Başkanı Maduro, yerini koruyabilmek için halkı Chavez'in mirasını taşıyabileceğine ikna etmek durumunda.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in ölümünün ardından Geçici Devlet Başkanlığı görevini üstlenen Nicolas Maduro'yu zorlu bir süreç bekliyor.
Kanser tedavisi sırasında Chavez'in bazı yetkilerini devrettiği ve kendisine bir şey olması durumunda yerine geçmesini istediği Maduro'nun, bu yüklü mirası taşıyıp taşıyamayacağı tartışılıyor.
 
Ülkedeki yoksul kesimin sevgisini ve desteğini kazanan Chavez'in ardından devlet başkanlığı koltuğuna oturacak ismin, her şeyden önce sosyal eşitsizlik gibi konularla yakından ilgilenmek durumunda olduğu vurgulanıyor.
 
Kimi siyasi yorumcular, Maduro'nun ülkedeki ve parti içindeki farklı görüşleri bir arada tutmakta Chavez kadar başarılı olacağından kuşku duyarken, askeri tecrübesinin olmaması da sendika kökenli Maduro'nun bazı yaklaşımlarının Chavez'inkilerden farklı olabileceğine yoruluyor.
Chavez'den daha "pragmatik" olduğu söylenen Maduro'nun ılımlı bir diplomatik tavır benimseyebileceği düşünülürken, Chavez'e ve Küba liderlerine yakınlığının da Maduro'nun avantaj hanesine yazılabileceği ifade ediliyor.
Maduro açıkça, "Amerikan emperyalizminin hegemonyasından azade, çok kutuplu bir dünyanın inşası" konusunda Chavez ile aynı görüşü paylaşıyor ve Latin Amerika sınırları dışında ABD'yi eleştiren hükümetlerle yakınlık kurma konusunda da etkin rol üstleniyor.
 
"Devrimci, tecrübeli, fedakar"
 
Nicolas Maduro (50) sakin tabiatı, hemen her zaman gülümseyen yüzü ve diyaloğa açık siyasi kimliğiyle dikkati çekiyor.
Chavez'in "Devrimci, gençliğine rağmen muazzam tecrübeleri olan, büyük bir fedakarlık ve çalışma kapasitesiyle en zor durumların dahi üstesinden gelebilecek bir adam" diye nitelediği Maduro'nun "dost canlısı, sosyal ve becerikli bir müzakereci" olduğu da söyleniyor.
Nicolas Maduro, Chavez'in 1999'da ülkenin başına geçmesinin ardından, yeni anayasa taslağını hazırlayan Kurucu Meclis'te yer aldı. 2006'da meclis başkanı oldu ve ardından Chavez'in isteğiyle dışişleri bakanlığı görevini üstlendi.
Maduro kimi zaman bazı çevrelerden "üniversite eğitimi olmayan bir kamyon şoförü olduğu için" eleştiri aldı. Ancak Chavez, 2012'de devlet başkan yardımcısı makamına yükselttiği Nicolas Maduro'yu, savunucusu olduğu "halkın doğrudan iktidarı"na örnek gösterdi.
 
Chavez'in gözdesi
 
Tedavisi sırasında Hugo Chavez, görevine devam edememesi durumunda yerine yardımcısı Nicolas Maduro'nun geçmesini istedi ve kanserle mücadelesi sırasında bazı yetkilerini ona devretti.
Siyasi yorumculara göre Chavez, Maduro'yu halefi olarak göstererek, onun olası adaylar karşısındaki duruşunu sağlamlaştırmak istedi.
Aktif siyasete atılmadan önce kamyon şoförlüğü yapan Maduro, Chavez'in en yakın danışmanlarından biri olarak biliniyordu.
Dostlukları, Chavez'in 1992'deki başarısız darbe girişiminin ardından cezaevine konulduğu döneme uzanıyor. 2 yıllık mahkumiyeti sırasında Chavez'in serbest bırakılması için kampanya yürüttüğü bilinen Maduro, Chavez'i ve ailesini kanser tedavisi sırasında da yalnız bırakmadı.
 
Nicolas Maduro
 
Nicolas Maduro 23 Kasım 1962'de Venezuela'nın başkenti Caracas'ta dünyaya geldi. Liseden sonra eğitimine devam etmedi, 1970'ler ve 1980'lerde Caracas Metro Sistemi çalışanlarını temsil eden sendika için çalıştı.
Beşinci Cumhuriyet Hareketi (MVR) partisinin kurucuları arasında yer alan Maduro, 1998'de Temsilciler Meclisi'ne, 1999'da Kurucu Meclis'e, 2000 ve 2005'te Ulusal Meclis'e girdi.
2005'te ve 2006'nın ilk yarısında Meclis Başkanlığı görevini yürüten Maduro, 2006 Ağustos'unda dışişleri bakanı, 2012 Ekim'inde de devlet başkanı yardımcısı oldu.
Nicolas Maduro, 2006-2011 yılları arasında meclis başkanlığı yapan Venezuelalı politikacı Cilia Flores ile evli.