Mahkeme Trump'ın kararını bozmadı

ABD temyiz mahkemesi Başkan Trump'ın Müslümanlara seyahat yasağını kaldıran mahkeme kararını bozmadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD temyiz mahkemesi, Başkan Donald Trump'ın Müslüman ülkelerden ABD'ye seyahat yasağını durduran federal mahkeme kararının iptali ve uygulamanın devamı yolundaki hükümet talebini reddetti.

Mahkeme Başkanı Yargıç Roger Gregory'nin kaleme aldığı karar metninde Trump'ın başkanlık kararnamesiyle getirmek istediği yasak için, "Ulusal güvenlik bağlamında belirsiz sözler kullanılmasına rağmen içeriği açıkça dinsel hoşgörüsüzlük, düşmanlık ve ayrımcılık barındırmaktadır" denildi.

Trump'ın seçim kampanyası sırasında "ABD'ye hiçbir Müslüman'ın alınmaması" yolundaki ifadelerini hatırlatan Yargıç Gregory, "her mantıklı gözlemcinin görebileceği gibi, bu kararnamenin temel amacının insanların ABD'ye girişini dini inançlarına bakarak yasaklamak" olduğunu söyledi.

Karar Yüksek Mahkeme'ye taşınıyor

Adalet Bakanı Jeff Sessions ise yaptığı yazılı açıklamada, altı Müslüman ülkeden gelenlere uygulanacak geçici yasaklamanın terör saldırılarına karşı bir koruma olduğunu savunan hükümetin, temyiz mahkemesinin kararını Yüksek Mahkeme'ye taşıyacağını söyledi.

"Elimizdeki her türlü aracı kullanmalıyız"

Beyaz Saray sözcülerinden Michael Short da, "Çok tehlikeli bir dönemde yaşıyoruz ve teröristlerin ABD'ye girmelerini ve kanlı şiddet eylemleri yapmalarını önlemek için elimizdeki her türlü aracı kullanmalıyız" derken, Beyaz Saray'ın yasağın sonunda yargının onayını alacağından emin olduğunu belirtti.

Temyiz mahkemesi üçe karşı 10 oyla aldığı kararda, yasağa karşı çıkan mülteci grupları ve bireylerin, kararnamenin ABD anayasasının dinler arasında farklı muameleyi yasaklayan hükmünü ihlal ettiği iddiasıyla haklılıklarını kanıtlayabileceklerini belirtti.

Trump 27 Ocak'ta imzaladığı bir kararla Müslüman ülkelerden gelenlerin girişini yasaklaması, havaalanlarında kargaşaya ve yaygın protestolara yol açmış ve yerel bir mahkeme tarafından durdurulmuştu.

Trump'ın bu kararın içerdiği yasal pürüzleri gidermek için açıkladığı ve 16 Mart'ta yürürlüğe girmesini istediği ikinci yasaklama girişimi de bu tarih gelmeden mahkemelerde reddedilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir