Mahmud Abbas'a, ”Filistin Devleti Başkanı” ünvanı verildi

Mahmud Abbas alınan kararla, FKÖ'nün başkanı, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı ve Filistin Devleti Başkanı olarak anılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KUDÜS - Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Merkez Konseyi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı, "Filistin Devleti Başkanı" olarak seçti.

FKÖ Merkez Konseyi'nin bugün Ramallah'ta yapılan toplantısında alınan kararla Mahmud Abbas, bugünden itibaren 4 ayrı unvanı sorumluluğunda taşımaya başlayacak. Abbas, FKÖ'nün başkanı, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı ve Filistin Devleti Başkanı olarak anılacak. Ayrıca Abbas, El Fetih'in başkanlığı görevini de yürütüyor.

Bu görevlerin tümü, 2004 yılı sonunda ölen Filistin lideri Yaser Arafat'a ait bulunuyordu. Böylece Abbas, Arafat tarafından kullanılan tüm yetki ve sorumluluklara aynı biçimde sahip oldu.

15 Kasım 1988'de Filistin Devleti ilan edildiğinde, Arafat ilk devlet başkanı olarak seçilmişti.

FKÖ Merkez Konseyi, Filistin Ulusal Konseyi tarafından seçilen bir konsey ve ulusal konsey toplanmadığı zamanlarda, Filistin Ulusal Konseyi'nin tüm yetkilerine de sahip bulunuyor.

Filistin Ulusal Konseyi ise FKÖ'nün içte ve dışta parlamentosu görevini gören ve en geniş yetkililere sahip organ konumunda. Bu konumuyla Filistin Ulusal Konseyi, halihazırdaki Filistin Yasama Meclisi'nin de üzerinde bir güç ve yetkiye sahip bulunuyor.

Konseyin toplantısının sonunda, 75 üyenin önerisiyle Abbas, Filistin devletinin başkanlığına aday gösterildi. Yapılan oylamanın sonuçlarını, Filistin Ulusal Konseyi Başkanı Salim Zanun açıkladı ve Arafat'ın 11 Kasım 2004 yılında ölümüyle boşalan bu göreve Ebu Mazen'in (Mahmud Abbas) demokratik bir seçim sonunda, oybirliğiyle atandığını duyurdu.

Zanun, konseyin kararı doğrultusunda, Abbas'ın bugünden itibaren Filistin Devleti'nin başkanı olarak görev yapacağını söyledi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Temsilcisi Abdülrahim Mellu, Ebu Mazen'in Hamas-El Fetih diyaloğu ve (İsrail ile) barış süreci konusunda, toplantıya katılanların da onayını alan belgeyi okumasından sonra itirazını dile getirdi ve, "Tamam bu belge FKÖ Yönetim Kurulu'nun onayını almıştı ama bu demek değildir ki ben bunu kabul ediyorum" dedi.

FKÖ Merkez Konseyi toplantısının gündeminde, Abbas'ın seçimiyle ilgili bir madde yer almıyordu.

Abbas, konsey toplantısında, Hamas ile diyalog görüşmeleri sonucunda bir birlik sağlanamazsa, gelecek yıl başkanlık ve genel seçimlere gideceğini açıklamış, ancak tarih vermemişti.