Makedonya'daki siyasi krize AB el attı
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Füle, Makedonya'ya gelerek ülkede politik krize ilişkin iktidar ve muhalefet yetkilileriyle görüştü.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ÜSKÜP - AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, AB'nin Makedonya Raportörü Richard Howitt ve eski Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Jerzy Buzek'le Makedonya'ya gelerek, iktidar ve muhalefet arasında yaşanan siyasi krizin çözümü için temaslarda bulundu.
Füle başkanlığındaki heyet, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, ana muhalefetteki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği Genel Başkanı Branko Crvenkovski ve Demokratik Bütünleşme Birliği Genel Başkanı Ali Ahmeti ile görüştü.
Görüşmelerin ardından cumhurbaşkanlığı köşküne geçen heyet, Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov başkanlığında Başbakan Nikola Gruevski ve ana muhalefet lideri Branko Crvenkovski'yi bir araya getirdi. Buradaki toplantıda Makedonyalı liderler siyasi krizden çıkış konusunda anlaşmaya vardı.
Ülkenin geleceği için kendi siyasi tutumlarından tavizler veren iktidar ve ana muhalefet liderleri görüşme çıkışında açıklama yapmazken, Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov ve AB'nin Makedonya Raportörü Howitt, ortak basın toplantısı düzenledi.
Howitt, görüşmede üzerinde uzlaşılan anlaşma gereği ülkedeki tüm siyasetçilerin Makedonya'ya öncelik vermeleri gerektiğini ve böyle olduğu takdirde ülkenin gelişimine katkı sağlanabileceğini vurguladı.
Richard Howit, varılan anlaşma gereği 24 Aralık tarihinden itibaren işlevselliğini yitiren meclisin de bugünden itibaren yeniden çalışmalarına başlayacağını belirtti.
Makedonyalı siyasi liderler arasında varılan anlaşmanın 2013 yılı sonbaharında açıklanacak AB İlerleme Raporu'nda da yer alacağını kaydeden Howitt, "Buraya, Makedonyalı siyasetçilerin ülkenin Avrupa-Atlantik entegrasyon sürecini tıkayan çıkmaz sokaktan çıkaracak bir yol bulmaları umuduyla geldik. Siyasiler üzerlerine düşen sorumlulukları alıp devlet kurumlarının yeniden işleyişini sağlayacak anlaşmaya sadık kalmalı" diye konuştu.
Makedonya'da muhalefet partileri, kamu harcamalarının fazlalığı nedeniyle itiraz ettikleri 2013 bütçesinin 24 Aralık'ta parlamentoda kabul edilmesi üzerine meclis çalışmalarını boykot etmeye başlamış ve taraftarlarına "sivil itaatsizlik" çağrısı yapmıştı.
Meclis çalışmalarına katılmayan muhalefet partilerinin taraftarları, geçen yılın son günlerinden itibaren başkent Üsküp ve diğer şehirlerdeki caddeleri trafiğe kapatma eylemleri başlatmış ve eylemlerini çeşitli protestolarla sürdürmüştü.