Malezya'dan Türkiye'ye sıcak teklif

Evyap'ın Türkiye'den gelecek yatırımlara, öncülük yapmasını beklediklerini belirten Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Mustapa Mohamed, Türkiye ve Malezya'nın üçüncü ülkelerde işbirliği yapabileceklerini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 


KUALA LUMPUR - Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Mustapa Mohamed, Türkiye ve Malezya'nın üçüncü ülkelerde işbirliği yapabileceklerini belirterek, "Örneğin Libya'da Türk şirketleri çok aktif. Gerek bu ülkede, gerekse başka pazarlarda şirketlerimiz işbirliği yapabilir" dedi.

Evyap'ın yatırımlarının tanıtıldığı basın gezisinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mohamed, 2011'de Malezya'dan ithalatı 1.5 milyar dolar olan Türkiye'nin ihracatının 183 milyon dolarda kaldığının hatırlatılması ve açığın kapanması için ne önereceği sorusuna, "Malezya açık bir pazar. İhracatta daha agresif davranmaya çalışın. Aslında 3-4 ay önce İstanbul Ticaret Odası (İTO), 70 Türk şirketiyle gelip burada fuar düzenledi. Açılışını da ben yaptım. Bu, Malezya'ya daha çok ihracat yapma yolunda attığınız bir adımdı" yanıtını verdi.

Malezya Başbakanı Najib Tun Razak'ın 2011 Şubat'ında Türkiye'ye yaptığı ziyareti hatırlatan Mohamed, "O ziyarette ben de vardım. Karşılıklı ticaret haftaları düzenleme kararı aldık. 10-12 Ekim'de MÜSİAD ve DEİK'in düzenleyeceği buluşmalar için ülkemden bazı işadamlarıyla birlikte İstanbul'a geleceğim. Karşılıklı olarak bu seyahatleri düzenli şekilde yapmamız gerekir" diye konuştu.

"Türkiye büyük bir ülke" yorumunu yapan Mohamed, özellikle son 10-11 yıllık ekonomik gelişmenin dikkat çekici olduğunu vurguladı. Türkiye'nin, Avrupa'nın yıldızı konumunda olduğunu ifade eden Mustapa Mohamed, "Türkiye, bölgesinde ve İslam dünyasında önemli rol oynuyor. Bu rolünün ağırlığı da giderek artıyor" diye konuştu. Libya'yı örnek gösterip, 3'üncü ülkelerde işbirliği fırsatlarına da vurgu yapan Mohamed, "Bizim 2-3 müteahhitlik firmamız Libya'da iş yapıyor. Türk müteahhitlerinin Libya'da ne kadar önde olduklarını biliyorum.

Gerek Libya'da, gerekse başka pazarlarda şirketlerimiz işbirliği yapabilir" dedi. Mohamed, Türkiye ile Malezya arasındaki bağların güçlü olduğunu anlatmak için şu örneği verdi: "Ülkemizin 3'üncü Başbakanı Dato Hüseyin Onn, anne tarafından Türk'tü. Şu andaki Merkez Bankası Başkanımız Zeki Akhtar Aziz de aynı aileder, yani Türk kökenli."

‘Evyap'ın yatırımından memnunuz'

Malezya'nın geçen yıl 12 milyar dolar yabancı sermaye çektiğine işaret eden Mustapa Mohamed, aynı dönemde 15 milya dolarlık Malezya kökenli yatırımın da başka ülkelere yöneldiğini belirtti. Yabancı yatırımlara tanıdıkları kolaylıklara 5-10 yıllık vergi muafiyeti sağladıklarını kaydeden Mohamed, "Örneğin Evyap'a 10 yıl vergi muafiyeti
sağladık. Bir yandan şirketlerimiz Malezya dışına yatırım yaparken, diğer taraftan bize de yabancı yatırım gelmesini istiyoruz. Bunun için çaba gösteriyoruz" diye konuştu. Malezya Yatırım Geliştirme Ajansı CEO Yardımcısı Phang Ah Tong da ülkenin 204.2 milyar dolarlık milli gelirine karşın 412.9 milyar dolar dış ticaret gerçekleştirdiğini ifade etti 1998'den bu yana dış ticaretimiz fazla verdiklerini belirten Tong, 2011'de dış ticaret fazlasının 48.8 milyar dolar oduğunu belirterek, "Türkiye, Malezya'ya göre büyük bir ülke. Sizin iç pazarınız bile kendinize yeter. Biz ihracat yapmak zorudayız"ifadesini kullandı.

Evyap'ın yatırımından memnunuz

Evyap'ın Malezya'daki yatırımından büyük memnuniyet duyduklarını belirten Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Mustapa Mohamed, "Evyap, Türkiye'den bize şimdiye kadar gelen en büyük yatırım oldu. Evyap'ın Türkiye'den gelecek yatırımların önünü açmasını, öncülük yapmış olmasını bekliyoruz" dedi.

Malezya Haftası ilişkileri daha da güçlendirecek

10-12 Ekim 2012 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilecek olan "Malezya Haftası" programında Malezya heyetine başkanlık edecek olan Mustapa Mohamed, etkinliğe 37'den fazla şirket ve çeşitli devlet kurumlarının katılacağını söyledi. Mohamed, aynı dönemde MÜSİAD Uluslararası Fuarı'nın da düzenleneceğini anlattı. Ziyaretin temel amacını, Malezya ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri güçlendirmek ve aynı zamanda Başbakanın 2011'de Türkiye'ye gerçekleştirdiği iş ziyaretinin takibi olacağını dile getiren Mohamed, hafta kapsamında sergi, yuvarlak masa toplantısı, eşleştirme toplantıları, Malezya yemekleri festivali, Türkiye Malezya İş Konseyi toplantısı ve fabrika gezilerinin bulunduğunu bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir