Mali uçurumda son fırsat!

Obama, Kongre liderlerine son fırsat bugün mali uçurum için son fırsat sayılan bir görüşme için Beyaz Saray'a davet etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - (DÜNYA) - ABD'de ekonomiyi "mali uçuruma" sürükleyecek bütçe uzlaşmazlığının giderilmesi için Başkan Barack Obama ile Kongre liderleri arasında görüşmelerin son turu yapıldı. Obama, liderleri Beyaz Saray'a davet etti. 
 
Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden ile liderler Türkiye saat ile gece yarısı Beyaz Saray'da bir araya geldi ve 600 milyar dolarlık vergi artışları ve harcama kesitlerinin yılbaşında devreye girmesini önlemek için çözüm arayışlarını sürdürdü. Toplantıdan olumu bir sonuç çıkması ihtimaline karşı,  uzlaşmanın yasalaşması için gerekli işlemleri yerine getirmek üzere Temsilciler Meclisi Pazar gününe bir oturum programladı. Meclis, yeni seçilen üyelerin göreve başlayacağı 2 Ocak tarihine kadar sürekli çalışma hazırlığı yapıyor.
 
Kongre üyeleri görüşmelerin sonucu konusunda farklı düşünüyorlar ancak pek çoğu, 31 Aralık olan son tarihin 2 Ocak'a kadar uzatılması için bir yol bulunmasını istiyor. Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elinde tutan Cumhuriyetçi Parti ile Senato'da daha güçlü olan Demokratlar arasında, bütçe açığının kapatılması için ülkenin en zengin kesiminden alınan vergilerin artırılması konusu başta olmak üzere bazı noktalarda uzlaşamaya varılamıyor. Ancak Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi üyelerinden Jeff Flake, Obama'nın büyük çapta harcama kısıntılarını kabul etmesi halinde, partisinin de vergiler konusunda taviz verebileceğini söyledi.
 
Mali uçurum, toplam 600 milyar dolar tutarındaki bir dizi bütçe uygulamasının 1 Ocak 2013'te son bulacak ya da yürürlüğe girecek olması nedeniyle ortaya çıkacak durumu ifade ediyor. Cumhuriyetçiler'in alt kurulunda, Demokratların ise üst kurulunda çoğunluk olduğ kongrede bir uzlaşmaya varılması için dört gün süre bulunuyor. Kongre'nin üst kurulu olan Senato'da açıklama yapan Demokratik çoğunluk lideri Harry Reid uzlaşma sağlanması için yeterli zaman olmadığını düşündüğünü aktardı. Maliye Bakanı Geithner, önlem almamaları halinde borç sözleşmelerinden doğan yükümlülüklerini yerine getiremediklerini ilan etmek zorunda kalacaklarını ifade etmişti.
Lidederlerin Obama ile buluşması, 2012'nin son işlem haftasını küresel piyasaların temkinli tamamlamasına neden oldu. Asya, Japonya'dan aldığı destekle dün yukarı yönlü hareket ederken, mali uçurumda uzlaşma umudunun zayıflamasıyla Avrupa'da sabah yükselerek açılan borsalar daha sonra eksiye geçti. Dolar ise euro karşısında değer kazandı ve 1.3461 seviyesine kadar indi.