Mattis: Rusya'nın nükleer anlaşmayı ihlal ettiğini düşünüyoruz

ABD Savunma Bakanı Mattis, "Rusya'nın Orta Menzilli Nükleer Güçler Anlaşması'nı ihlal ettiğini ciddi olarak düşünüyoruz"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Rusya'nın Orta Menzilli Nükleer Güçler Anlaşması'nı ihlal ettiğini düşündüklerini açıkladı.

Mattis, Brüksel'de düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Rusya'nın Orta Menzilli Nükleer Güçler Anlaşması'na uygun davranmasını sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Mattis, "Bir anlaşma imzalayınca buna uygun davranmalısınız. Rusya'nın Orta Menzilli Nükleer Güçler Anlaşması'nı ihlal ettiğini ciddi olarak düşünüyoruz." diye konuştu.

Mattis, NATO üyesi pek çok ülkenin Rusya'nın anlaşmayı ihlal ettiği konusunda kanıtları bulunduğuna dikkati çekerek, ittifak savunma bakanlarının bu konuyu ele aldıklarını ve sorunu görüşmelerle çözüme kavuşturmak istediklerini anlattı.

Toplantıda, Kuzey Kore konusunun da gündeme geldiğini belirten Mattis, sorunu "mümkün olduğu" ölçüde ekonomik ve diplomatik süreçle çözmek istediklerini, uluslararası toplumun Kuzey Kore'yi izole etmesinin ülkeyi müzakere masasına çekebileceğini ifade etti.

Mattis, toplantılarda, NATO siber operasyon merkezinin rolü, ittifak birliklerinin sınırlar arasında hareketliliği, Afganistan’daki Karalı Destek Misyonu’nun durumu ve asker sayısı gibi konuların görüşüldüğünü anlattı.