MB, 4. çeyreğe kadar faiz değiştirmez

JP Morgan, MB'nin çıkış stratejisinin geri kalan kısımlarını yıl sonuna kadar başarmak için güçlü sermaye girişlerinin uygun olduğunu vurguladığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası (MB) Para Politikası Komitesi'nin açıklamasını değerlendiren JP Morgan, yapılan açıklamada güçlü sermaye girişlerinin not edildiğini ve TCMB'nin bir kez daha çıkış stratejisinin geri kalan kısımlarını yıl sonuna kadar başarmak için bu güçlü sermaye girişlerinin uygun olduğunun vurguladığını bildirdi.

Bu durumun MB'nin TL mevduatları için zorunlu karşılıkları 50 baz puan daha artırarak kriz öncesindeki yüzde 6.0 seviyesine getirme niyetini gösterdiğini ifade eden JP Morgan, bunun TCMB'nin gecelik para piyasası faizlerinin 1 haftalık repo faizi olan yüzde 7.0 civarında dengelenmesini sağlama çabasına işaret etttiğini vurguladı.

MB'nin yaptığı açıklamada  ekonomik aktivitede beklenenden daha keskin toparlanmaya rağmen MB'nin dezenflasyon sürecine güvenmeye ve para politikası faizinin uzun bir dönem için değiştirmemeye kararlı olduğunu vurguladığı sonucuna vardıklarını belirten JP Morgan, faiz beklentilerini değiştirmek için neden görmediklerini, MB'nin 2011 4. çeyreğe kadar faizleri değiştirmemesini beklediklerini ifade etti.

Goldman Sachs: MB, karşılık oranını artırabilir

MB'nin likiditeyi çemek için ek tedbirler açıklaması ve Para Politikası Kurulu açıklamasında daha şahin bir dil kullanmasının, Banka'nın çıkış stratejisini 2010 sonuna kadar tamamlamak konusundaki kararlılığını gösterdiğini bildirdi.

Goldman Sachs, TCMB'nin iç parasal şartları, repoları azaltarak ve ergeç zorunlu karşılık oranını artırarak sıkılaştırmaya devam edeceğine inandıklarını, bu artırımın Kasım ayında olabileceğini vurguladı. Goldman Sachs ayrıca, MB'nin interbank piyasasını rahatlatmak için gecelik borçlanma faizlerini tekrar indirebileceğini ve TL üzerinde spekülatif değerlenme baskısını azaltmak için temeli genişletebileceğini de ifade etti.

Bu durumun getiri eğrisinde hafif yataylaşmayı getireceğini ve TL'ye destekleyeceğini öngören Goldman Sahcs, MB'nin muhtemelen değerlenme baskılarınını bir kısmını düzenli döviz piyasası müdahaleleri ile absorbe edeceğini belirtti.

Ancak, MB'nin TL'deki değerlenme trendini tersine çevirmesinin muhtemel olmadığını savunan Goldman Sachs, bu nedenle TL konusunda yapıcı olmaya devam ettiklerini ve Dolar/TL paritesinin glecek 6, 12 ayda 1.30 ve 1.27 olmasını beklediklerini

vurguladı.

MB'nin 2011'de faiz artırımlarına gideceğini öngören Goldman Sachs, enflasyonun MB'nin yüzde 5.5 olan hedefinin çok üzerinde yüzde 8.5-9 civarında gerçekleşme potansiyeli olduğunu belirterek, 2011'de toplam 250 baz puan gaiz artırımı beklemeye devam ettiklerini ifade etti.

Goldman Sachs, bu faiz beklentisi için risklerin ayağı yönlü olduğunu da vurguladı.

Nordea: MB'in faiz artırımına gitmesine daha var

TCMB Para Politikası Komitesi'nin dünkü toplantısının ardından yapılan açıklamayı değerlendiren Nordea, TCMB'nin genel olarak duruşunun az çok değişmediğini, bununla birlikte TCMB'nin için talebin iyileştiğine ve sermaye girişleri konusunda endişelere dikkat çektiğini ve çıkış stratejisini bu yıl sonuna kadar tamamlamaya

hazır olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı. TCMB'nin bu açıklaması genel olarak değerlendirildiğinde piyasanın, açıklamaya yaklaşımının nötr olması gerektiğini düşünen Nordea, açıklama biraz daha şahin gelsede, ilk faiz artırımının hala birkaç çeyrek uzakta olduğuna inandıklarını ifade etti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir