Meksika enerji sektörü, Türk yatırımcıları bekliyor

Meksika'nın milli petrol ve doğalgaz şirketi Pemex'in eski yöneticilerinden Alberro, Türk şirketlerini, liberalleşen Meksika enerji sektöründe büyük fırsatlar beklediğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -Meksika'nın milli petrol ve doğalgaz şirketi Pemex'in eski yöneticilerinden ve Washington'daki Berkeley Danışmanlık Merkezinin Başkanı Jose Alberro, "Araştırma ve üretim, yatay sondaj, çatlatma, macunlama, kumdan petrol arındırma gibi alanlarda uzman Türk şirketlerini, liberalleşen Meksika enerji sektöründe büyük fırsatlar bekliyor" dedi. 

Meksika'nın petrol ve doğalgaz sektörünü özelleştirme çalışmalarını  Anadolu Ajansına değerlendiren Alberro, enerji reformunun, Pemex'in ülkenin petrol sanayisinde üretimden arza tüm zincirdeki tekelini kıracağını söyledi. Alberro, "Meksika devleti, rezervlerin sahibi olmaya devam ederken, özel şirketler de hizmet, kar-paylaşım anlaşmaları, üretim-paylaşım anlaşmaları ve lisanslar yoluyla hidrokarbon araştırma ve üretim işi yapabilecek" diye konuştu. 

Reformun getirdiği diğer değişikliğin Pemex'in yapısına ilişkin olduğunu anlatan Alberro, milli şirketin "araştırma ve üretim" ile "endüstriyel transformasyon" olmak üzere iki operasyonel bölüme ayrılacağını belirtti. Alberro, endüstriyel transformasyon bölümünün rafinaj, doğalgaz işlenmesi, boru hattı taşımacılığı, sıvılaştırılmış gaz ve petrokimya ürünlerinden sorumlu olacağını ve bu alanların her birinin özelleştirilmeye açık olacağını ifade etti.  

Bu değişikliklerin Meksika'nın son 20 senedir düşüşe geçen petrol ve doğalgaz sektörüne dinamizm getirmek için yapıldığını vurgulayan Alberro, şöyle devam etti: 

"Meksika'nın deniz sahalarından 30 milyar varillik petrol çıkarılabilir ve yaklaşık 16 trilyon metreküplük de doğalgaz var. Araştırma ve üretim, yatay sondaj, çatlatma, macunlama, kumdan petrol arındırma gibi alanlarda uzman Türk şirketlerini, liberalleşen Meksika enerji sektöründe büyük fırsatlar bekliyor. Bu tür küçük ya da orta ölçekli Türk şirketleri de belli risk hesaplaması yaparak Pemex'le iletişime geçip sektörde yer almalılar." 

Alberro ayrıca irili ufaklı birçok ABD, Kanada, Brezilya, Kolombiya, Çin ve Ortadoğu şirketinin şimdiden Pemex ile görüşmede olduğunu kaydetti. 

Meksika, Aralık 2013'te 75 yıldır devletin elinde olan petrol ve doğalgaz sektörünü özelleştirmeye karar verdi. Buna göre, 14 milyar varillik petrol ve 16 trilyon metreküplük doğalgaz rezervine sahip ülkenin kara ve deniz sahaları için ilk ihalelerin 2015'in başında açılması bekleniyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir