Meksika'da 1-5 Mayıs'ta halk dışarı çıkmayacak
Gün geçtikçe büyüyen domuz gribi alarmını önlemek için Meksika'da, 5 gün süreyle resmen hayat duracak
MEKSİKO - Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon, Meksika halkını domuz gribi salgınının etkilerini azaltmak için 1-5 mayıs arasında evlerinde oturmaya çağırdı.
Calderon, salgının başlamasından bu yana televizyondan canlı yayınlanan ilk konuşmasında, "grip virüsünün bulaşmasını engellemek açısından evinizden daha güvenli bir yer yoktur" dedi. Meksika, 1-5 tarihleri arasında ekonomiyi kısmen durduracak ve bazı bakanlıklar ile devlet daireleri dahil, zorunlu olmayan iş ve hizmetleri askıya alacak.
İsviçre'de ilk domuz gribi vakası
İsviçre'nin Federal Sağlık Bakanlığı, ülkede ilk domuz gribi vakasının tespit edildiğini bildirdi. Bakanlık Sözcüsü Jean-Louis Zurcher, ayrıntılı bilgi vermeden yaptığı açıklamada, "Zürih yakınında Baden kentinde bir hastada domuz gribi saptandığını" açıkladı.
Bu arada, Kanada'da saptanan domuz gribi vakalarına 6 yeni vaka daha eklendi ve ülkede görülen vaka sayısı 19'a çıktı. Kanada Sağlık Bakanı Leona Aglukkaq, vakaların 3'ünün doğudaki Ontario, 3'ünün de batıdaki British Colombia eyaletlerinde saptandığını açıkladı.
Kanadalı domuz üreticilerinin ülkedeki en üst kuruluşu olan Kanada Domuzculuk Konseyi Halka İlişkiler Müdürü Gary Stordy, yaptığı açıklamada, Federal Hükümete yazılı müracatta bulunduklarını belirterek, "salgının isminin Kuzey Amerika Gribi olarak değiştirilmesini istedik" dedi.
"Virüsün domuzla bir ilgisinin bulunmadığı ve insandan insana geçtiği kesin olduğu halde, domuz gribi denilmesi, sektörümüzü olumsuz etkiliyor" diye konuşan Gary Stordy, "domuz eti yiyen hiç kimse bu virüse yakalanmaz. Sektörümüze karşı sanki gizli bir savaş yürütülüyor" diye konuştu.
Öte yandan, Kanada Federal Tarım Bakanı Gerry Ritz ve Uluslararası Ticaret Bakanı Stockwell Day, ortak bir açıklama yaparak, Kanada'da yetiştirilen domuzlarda virüs olmadığını söyledi.
Avrupa salgına hazırlıklı
AB Komisyonunun Sağlık ve Tüketici Siyaseti Genel Müdürü Robert Madelin, basına yaptığı açıklamada, "İnsanların öleceği şüphe götürmez bir gerçek, ama sorun kaç kişinin öleceği. Yüzlerce mi, binlerce mi, yoksa on binlerce mi" ifadesini kullandı. Madelin, "Salgının boyutlarını bilmiyoruz. Ancak Avrupa salgına her zamankinden daha hazırlıklı" dedi.
Komisyonun, AB sağlık bakanları toplantısında Meksika veya ABD'ye seyahat yasağı getirilmesi konusunu gündeme getirmeyi düşünmediğini belirten Madelin, bunun yerine bu ülkelere seyahat edenlerin uyarılmasının daha ihtiyatlı bir davranış olacağını kaydetti. Madelin, Avrupa'da domuz gribine karşı aşının 100 gün içinde hazır hale getirilebileceğini sözlerine ekledi.
İran'dan, Avrupa ve Amerika'ya seyahat uyarısı
Sağlık Bakanlığı, domuz gribi salgınının yayıldığı Avrupa ve Amerika ülkelerine seyahatin riskli olduğu konusunda uyarıda bulundu. Şu ana kadar İran'da domuz gribi salgınına rastlanmadığı belirtilerek, hava alanlarında gerekli önlemlerin alındığı kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), virüsün insandan insana bulaşmasının belirlenmesi üzerine 1 ila 6 arasında derecelendirdiği alarm seviyesini 5'e çıkardığını açıklamıştı. Amerika ve Avrupa ülkelerinde onlarca kişinin domuz gribi salgınına yakalandığı şüphesi üzerine alınan tedbirler artırılmıştı.