Merkel :Kırım'da referandum uluslararası hukuka aykırıdır

Merkel, Kırım'da yapılacak referandumun yasadışı ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİVASTOPOL- Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kırım'da yapılacak referandumun uluslararası hukuka dayalı olduğunu  savunmasına rağmen, söz konusu oylamanın yasal olmadığını söyledi.
              
Alman hükümeti, dün yaptığı yazılı açıklamada, "Referandum yasadışıdır ve  gerçekleştirilmesi Ukrayna anayasası ile uluslararası hukukun ihlali olur" görüşünü ifade etti.
              
Putin ise dün Merkel ve İngiltere Başbakanı David Cameron ile yaptığı telefon görüşmelerinde, "Kırım makamlarının  uygulamalarının  uluslararası hukuka dayandığını ve Kırım Yarımadası halkının meşru çıkarlarını güvence altına almayı hedeflediğini" söyledi.
              
Kırm'ın Rus yanlısı yönetimine destek veren Rus birlikleri  bir askeri havaalanı ile bir sınır kontrol noktasını daha ele geçirerek Kırım üzerindeki hakimiyetlerini daha da güçlendirdiler.
              
Ukrayna savunma bakanlığının Kırım'a bulunan bir yetkilisi, üniformalarında tanıtıcı birlik işareti taşımayan Rus askerlerinin Saki köyü yakınındaki bir askeri havaalanını kuşattıklarını söyledi.
              
Rus askerlerinin bölgeyi ele geçirmeleri şimdiye kadar kan dökülmeden gerçekleşti, ancak Kırım'daki Rus yanlısı grupların  Ukrayna'ya ait olan özerk bölgeyi Rusya'ya bağlama kararlılığı
üzerine gerginlik artıyor.
              
Kırım'da dün binlerce kişinin katıldığı sokak gösterileri sırasında Sivastopol kentinde  Rusya yanlıları ve Kazak gruplar Ukraynalılara saldırdılar.
              
Almanya'nın Rus doğalgazına büyük ölçüde bağımlı olmasına rağmen Merkel geçen hafta, yakın zamanda bir temas grubu kurulmazsa ve Rusya ile görüşmelerde bir ilerleme sağlanamazsa,

Avrupa Birliği'nin Moskova'ya karşı seyahat yasakları ve varlık dondurmak gibi yaptırımlar uygulayabileceğini söylemişti.
              
Ukrayna Başbakanı Arseny Yatsienuk da Çarşamba günü Washington'da ABD Başkanı Barack Obama ile görüşecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir