Merkel, SPD ile koalisyona kapıları kapatmadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Parti (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, 22 Eylül seçimlerinden sonra Sosyal Demokrat Parti ile koalisyon için kapıyı aralık bıraktı.

Merkel, Frankfurter Allgemeine gazetesine yaptığı açıklamada, Almanya'da hali hazırdaki Hristiyan-Liberal koalisyonun devam etmesinden yana olduğunu ve kimsenin çok da büyük koalisyon istemediğini belirterek, ''Fakat bu olasılığı kapatmanın inandırıcılığı olmaz'' dedi.

Alman Şansölye ayrıca, euro krizinin henüz atlatılmadığını belirterek, ''Avrupa şüphesiz zor bir zamandan geçiyor'' dedi. Merkel, ancak Avrupa'nın krizden sonra kriz öncesine göre daha güçlü olacağını kaydetti.

Merkel, Mısır'da yaşanan kriz ile ilgili olarak tüm yaşananlardan endişe duyduklarını vurgulayarak, ''Federal hükümet olarak Mısır'daki tüm taraflara şiddetten kaçınmaları yönünde çağrıda bulunduk ve sorunun barışçıl davranışla çözülmesini istedik. Şiddet hiç bir zaman çözüm aracı olamaz. Mısır'daki toplum şu anda siyasi olarak derin bir ayrışma halinde. Mısır'daki krizin ancak tüm siyasi güçlere açık ve hiç bir partinin dışlanmadığı barışçıl siyasi süreçle atlatılabileceğine inanıyorum. Biz bu mesajımızı Mısırlı partnerlerimize iletmeye devam ediyoruz'' diye konuştu.

Öte yandan Merkel haftalık video mesajında yaptığı açıklamada, aşırı sağ düşüncenin demokratik bir Avrupa'da yerinin olmadığının hiç bir zaman unutulmaması gerektiğini söyledi.

Salı günü Nazi dönemine ait Dachau kentideki toplama kampını ziyaret edecek ilk Alman Başbakan unvanını alacak olan Merkel, bugün demokrasi içinde yaşadıklarını bildiklerini ancak demokrasinin her zaman tehlike altında olduğunu da bildikleri dile getirdi.

Ana muhalefet partisi SPD'nin Genel Başkanı Sigmar Gabriel de Merkel'in 22 Eylül seçimlerine katılımın az olmasından yana olduğunu bildirdi.

SPD'nin Berlin'deki şenliğinde bir açıklama yapan Gabriel, Merkel'in, katılımın yüzde 70'ten az olmasını ümit ettiğini çünkü o zaman seçimi kazanacağını bildiğini vurguladı. Gabriel, katılımın yüzde 75'in üzerinde olması durumunda SPD'nin kazanacağını iddia etti.