Merkel'den Derviş'e veto

Almanya Başbakanı Angela Merkel, IMF başkanlığına Avrupalı bir adayın önerilmesini istediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN – Almanya Başbakanı Angela Merkel, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanlığı için Avrupalı bir adayın önerilmesini istediğini söyledi.

Merkel, bugün başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, yeni IMF Başkanı ile ilgili olarak hızlı bir çözüme ulaşılması gerektiğini belirterek, "IMF Başkanlığı için Avrupalı bir adayın önerilmesi görüşündeyim" dedi.

AB içinde de bu konuda görüşmeler yapılacağını ifade eden Merkel, bu konuda şimdilik herhangi bir isim söylemek istemediğini kaydetti.

Alman hükümeti de yaptığı yazılı açıklamada, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın görevinden ayrılması kararına saygı duyduğunu belirterek, bu kararla IMF'nin hemen yeniden hareket yeteneğine kavuşabileceği ifade edildi.

IMF'nin gelecekte de önemli rol oynayacağına işaret edilen açıklamada, Strauss-Kahn'ın zor bir ekonomik dönemde değerli çalışmalar yapmış olduğu kaydedildi.

AB Komisyonu da Türk adaylara mesafeli

Öte yandan AB Komisyonu, Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanlığı için Türkiye'den gelebilecek adayları desteklemeyeceğini ima etti.

AB Komisyonu Başsözcüsü Pia Ahrenkilde Hansen, günlük basın toplantısında, tecavüze teşebbüs suçlamasıyla tutuklanınca istifa eden IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın yerine ''güçlü bir Avrupalı aday'' çıkarılmasını istedi.

Sözcü Ahrenkilde Hansen, Türkiye'den bir adayı Avrupalı kabul edip etmeyeceklerinin sorulması üzerine ''AB (üyeleri) arasında güçlü adaylar çıkarılabileceğini söyleyerek en azından bu durumu açıklığa kavuşturduğumu düşünüyorum'' ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başsözcüsü, Türkiye'den adaylık için ismi geçen Kemal Derviş'in ''aynı zamanda yarı Alman ve Almanya vatandaşı'' olduğunun dile getirilmesi üzerine, isimlerle ilgili yorum yapamayacağını belirtmekle yetindi.

AB Ekonomi Komiseri Olli Rehn ise bugün yaptığı bir konuşmada, IMF Başkanı'nın seçiminde liyakat ve ehliyetin dikkate alınmasını isteyerek ''Eğer bu göreve seçilecek kişi Avrupa ekonomisini biliyorsa bu bir liyakattır'' dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir