Merkel'den dinleme faaliyetlerine eleştiri

NSA'nın dinleme faaliyetlerine eleştiren Merkel, dinlemelerin güven kaybına neden olacağını, vatandaşların özgürlüğünün ve güvenliğinin yasalarla dengelenmesi gerektiği söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD gizli servisi Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) dinleme faaliyetlerini eleştirdi. 

Merkel, Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, yasama yılında yapacağı çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

Konuşmasında NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden'in ABD gizli servislerinin işleyişi konusunda yaptığı açıklamalara dikkati çeken Merkel, siyasi sorumluluk taşıyan hiç kimsenin, vatandaşların güvenliğinin ve bu çağdaki asimetrik tehlikeye karşı gizli servislerin çalışmalarının önemsiz olduğunu söyleyemeyeceğini ifade etti. 

Özellikle söz konusu tehlikeye karşı müttefik ülkelerin gizli servisleriyle birlikte çalışmanın da önemli olduğunu belirten Merkel, ancak son 6 aydan beri özellikle ABD gizli servisinin çalışması hakkında edinilen bilgilerin temel soruları ortaya çıkardığını kaydetti. 

Vatandaşların güvenliği yasayla dengelenmeli

Alman hükümetinin, vatandaşlarının mahrem bilgilerine yapılan saldırılara karşı koruma sorumluluğu taşıdığını vurgulayan Merkel, vatandaşların özgürlüğünün ve güvenliğinin yasalarla dengelenmesi gerektiğini ifade etti. 

ABD ve İngiliz gizli servislerinin yaptığı dinlemelerin doğru olmadığını ifade eden Merkel, bunun güven kaybına sebep olacağı uyarısında bulundu. 

Müttefik ülkeler arasındaki işbirliği için güvenin önemine dikkati çeken Merkel, tüm imkanların kullanılmasının güveni sarstığını ve güvensizliğe yol açtığını, bunun sonuçta daha fazla değil, daha az güven oluşturabileceğini kaydetti. Merkel, bu konuda ABD ile görüşmeler yapacağını ifade etti. 

Ukrayna'daki eylemciler AB değerleri için çabalıyor

Ukranya'daki hükümet karşıtı gösterilere de işaret eden Merkel, bu ülkede süren çatışmalarla ilgili barışçıl çözüm çabalarını desteklediğini bildirdi. 

Ukrayna'daki eylemcilerin cesaretini takdir eden Merkel, bu kişilerin AB değerleri için çaba sarf ettiklerini kaydetti. 

Finans aktörlerinin mali işlem vergisi ile sorumluluk üstlenmeli

Avrupa'daki borç krizinin henüz aşılmadığını belirten Merkel, krizin kontrol altına alındığını ancak tümüyle aşılmadığını ifade etti. Avrupa kurumlarının güç kazanmasının önemli olduğuna işaret eden Merkel, AB sözleşmelerinin daha da geliştirilmesi gerektiğini belirtti.  Almanya'nın ekonomik gücüne dikkati çeken Merkel, "Biz, Avrupa ülkelerinin borç krizini aşması için büyük ölçüde rol oynuyoruz" ifadesini kullandı. İnsanlara, dünya çapında gerçekleşen mali krizinin tekrarlanmayacağı sözünün verildiğini belirten Merkel, finans aktörlerinin mali işlem vergisi ile sorumluluk üstlenmeleri gerektiğini vurguladı. 

Koalisyon sözleşmesinde 'Opsiyon modelinin'' kaldırılması da var

Koalisyon sözleşmesinde Almanya'da doğan ve yetişen gençlerin 23 yaşına kadar ebeveynlerin vatandaşlığı ile Alman vatandaşlığı arasında seçime zorlayan ''opsiyon modelinin'' kaldırılacağının yer aldığına dikkati çeken Merkel, ''Vatandaşlık yasasında Almanya'da doğan ve yetişenler için seçme zorunluluğunu kaldırarak, göçmen kökenli gençlere kabul görüldüklerini göstermek istiyoruz'' şeklinde konuştu. 

Gençlerin meslek eğitimi almalarının önemine işaret eden Merkel, bu yıl düzenlenecek olan Uyum Zirvesi'nin ana konusunun göçmenlerin meslek eğitimi olacağını ifade etti. 

Ülkede uzun süreden beri işsiz olanların sayısının artmasını endişe ile karşıladığını belirten Merkel, bu konuda Federal İş Ajansı ile çalışmalar yapacaklarını ve bu sayıyı azaltmak istediklerini kaydetti. 

Almanya'nın göçe ihtiyaç duyduğunu belirten Merkel, AB'de verilen serbest dolaşım hakkından Almanya'nın yaralanacağını ancak bu hakkın suiistimal edilmemesine dikkat edileceğini ifade etti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir