Merkel'den Schengen çağrısı

Almanya Başbakanı Merkel, 'Schengen sisteminin işlevini yitirmemesi için bütün devletler sorumluluk üstlenmeli' açıklamasında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa'da serbest dolaşımı öngören Schengen sisteminin işlevini yerine getirmesi konusunda tüm üye ülkelere sorumluluk üstlenmeleri çağrısında bulundu. 

Merkel, Romanya Başbakanı Dacian Cioloş ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında,  sığınmacıların kabul edilmesi konusunda Avrupa'daki ülkelerin dayanışma içinde olması gerektiğini belirtti. 

Dayanışmanın karşılıklı olduğunu ifade eden Merkel, "Avrupa Birliği (AB) dış sınırlarının korunması ve sığınmacıların dağıtılması konusunda ortak sorumluluk alındığında Schengen sistemi  işlevini yerine getirebilir" şeklinde konuştu. 

Schengen sınırları içinde serbest dolaşımının sürdürülmesi için elden gelenin yapılması gerektiğini vurgulayan Merkel, bundan dolayı göç akınının yönlendirmesi ve düzenlenmesinin öncelik taşıdığını kaydetti. 

'Schengen'e Avrupalılar değer veriyor'

Bazı Schengen ülkelerinde geçici sınır kontrollerinin yapıldığına dikkati çeken Merkel, "Gerçi geçici sınır kontrollerinin Schengen sisteminde yeri var ama sorunlar çözülmediğinde Schengen'in istediğimiz gibi hayatta kalamayacağı yönünde bir tehlikeyi de içinde barındırıyor. Schengen, Avrupalıların çok değer verdiği bir şey olduğu gibi Avrupa'nın ekonomik büyümesi ve birlikte gelişmesi için de bir faktördür. Bunun için Schengen'i muhafaza etmek için her şeyin yapılması ve Schengen'e üye olmayan ülkelere de üye olma imkanı verilmesi lazım"  değerlendirmesinde bulundu. 

Merkel, bu bağlamda, Romanya'nın, Schengen Bölgesi'ne dahil olmak için dış sınırlarının korunmasına ilişkin hazırlık çalışmaları gerçekleştirdiğini ancak bunun yolsuzlukla mücadele konusuyla da bağlantılı olduğunu dile getirdi.  

Roman'ya Schengen üyesi olmuş gibi çalışıyor

Romanya Başbakanı Cioloş da ülkesinin son yıllarda yolsuzlukla mücadelede büyük çaba sarf ettiğini, bunun, üye ülkelerin Romanya'nın Schengen Bölgesi'ne alınıp alınmamasına ilişkin kararına yansımasını ümit ettiğini söyledi. 

Romanya'nın şimdiden Schengen üyesi olmuş gibi çalışmalar yaptığını belirten Cioloş, ülkesinin, AB'nin dış sınırlarının kontrolünde büyük bir sorumluluk aldığını kaydetti. 

Cioloş, "Sığınmacılara ilişkin Türkiye'nin Ege Denizi'nde yaptığının yeterli olup olmadığı ve AB ile yapılan anlaşmaya uyup uymadığı" sorusu üzerine de, "Türkiye ile yaptığımız anlaşma iyi bir adımdır. İlerlemeler sağlıyoruz. Türkiye tarafından ilerlemeler var ancak AB olarak bizim de sınırlardaki becerilerimizi artırmamız lazım. AB Komisyonunun sahil güvenliğin güçlendirilmesi yönündeki önerisi iyi bir başlangıç ancak sorunların çözümü konusunda tek  tedbir değildir" diye konuştu.