Merkel'den sonra Atina
Almanya Başbakanı Merkel'in Atina ziyareti, Yunanistan'ın başkentinde siyasi çevreler ve medyada farklı yorumlara neden oldu.
ATİNA - Almanya Başbakanı Angela Merkel'in dünkü günübirlik Atina ziyareti, Yunanistan'ın başkentinde siyasi çevreler ve medyada farklı yorumlara neden olurken, koalisyon hükümeti ortaklarından da bu konuda çelişkili açıklamalar geldi.
Başbakanlığa yakın çevreler, Merkel'in ziyaretiyle, Atina'nın, 31,5 milyar euroluk yardım diliminin onaylanması ve Troyka ile henüz müzakere aşamasında bulunan tasarruf paketinin uygulanma süresinin uzatılması konusunda önemli bir müttefik kazandığı değerlendirmesinde bulundu.
Hükümeti destekleyen iki siyasi partiden biri olan PASOK da Merkel'in Atina ziyaretini ülke için son derece olumlu bir gelişme olarak değerlendirirken, Demokratik Sol DİMAR ise Almanya başbakanının ziyaretini genel hatlarıyla olumlu bulmakla birlikte, Merkel'in, ''Yunanistan'ın euro'da kalmasıyla ilgili sadece dilekte bulunmakla yetinmesini'' derin düşünceyle karşıladığını bildirdi.
Yunanistan, Merkel'in Atina ziyaretinin muhasebesini yaparken, devletin işleyebilirliğinin sürdürülmesi açısından büyük ihtiyaç bulunan ancak koşulların yerine getirilmemesi nedeniyle bir türlü serbest bırakılmayan 31,5 milyar euroluk yardım diliminin hangi aşamada bulunduğu konusu da daha bir belirginlik kazandı.
Atina'da konuya yakın çevreler, geçtiğimiz hafta Lüksemburg'da gerçekleştirilen euro Grubu toplantısının ardından Atina'ya gelen Merkel'in ziyareti sırasında olumlu yönde mesajlar verdiği ancak aynı zamanda da bu konudaki gerçek tabloyu gözler önüne serdiği değerlendirmesinde bulundu.
Uzmanlar, ortaya çıkan son tablonun, Yunanistan'ın büyük ihtiyacı bulunduğu 31,5 milyar euroluk yardımı alması için önünde kısa zamanda yapması gereken çok şeyler bulunduğunu gösterdiği yorumunda bulunuyor. Gerek euro Grubu toplantısında gerekse Merkel'in Atina temasları sırasında Yunanistan'a, yardım taksitinin ödenmesi için, sadece Troyka heyeti ile anlaşmaya varılmasının yeterli olmayacağını ifade eden uzmanlar, Atina'nın daha önce yerine getirmeyi taahhüt ettiği ancak halen yerine getirmediği 89 kurumsal önlemle ilgili yasal düzenlemeler yapması gerektiği konusunda açık mesaj verildiğini belirtiyorlar.
Edinilen bilgilere göre, Atina'nın yapması gereken reformlar arasında devlet memurlarının maaşlarının yüzde 12 oranında azaltılması, devlet hastanelerindeki harcamaların ve tedavi giderlerinin daha çok kısıtlanması, devletin tüm mal varlığının envanteri çıkarılarak Maliye Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yayımlanması, vergi kanunu basitleştirilerek, vergi kaçakçılığıyla mücadelede daha etkin bir duruma getirilmesi ve vergi kaçakçılığıyla ilgili ihbarda bulunanların etkin bir şekilde korunması gibi konular bulunuyor.
Bu durumda, Yunanistan'ın, büyük ihtiyaç duyduğu 31,5 milyar euroluk yardım diliminin serbest bırakılıp bırakılmayacağına kararın verileceği 18 Ekim'de yapılacak AB Zirvesi'ne kadar Troyka ile bir türlü anlaşmaya varılamayan 2013-2014 için 11,5 milyar euro tutarındaki tasarruf paketini tamamlaması, söz konusu 89 reformla ilgili yasal düzenleme yapması gerekiyor.
Almanya Başbakanı Merkel, dün Atina'da yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın, mali krizle mücadelede önemli adımlar atmakla birlikte daha yapacak çok şeyi bulunduğunu, herkesin diğer üye ülkelere karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini bildirmişti.