Merkel'den Trump'ın tavrı sonrası sert açıklama

ABD Başkanı Trump'ın G7 zirvesinde iklim konusunda uzlaşmaya yanaşmaması sonrası Almanya Başbakanı Merkel, Avrupa'nın kaderini kendi eline alması gerektiğini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa'nın artık müttefiklerine güvenemeyeceğini ve kendi kaderine kendisinin karar vermesi gerektiğini söyledi.

Geçen hafta yapılan NATO ve G7 zirve toplantılarının memnunluk vermeyen sonuçlarından sonra dün konuşan Merkel, NATO müttefiklerini eleştiren ve iklim anlaşmasına değinmeyen ABD Başkanı Donald Trump'ın adını vermemekle birlikte, Avrupa'nın tamamen müttefiklerine güvendiği günlerin "bir ölçüde geride kaldığını" söyledi.

"Son günlerde buna tanık oldum... Bu nedenle şunu söyleyebilirim ki biz Avrupalılar artık kendi kaderimizi kendimiz belirlemeliyiz. Elbette bunu ABD ile İngiltere ile, ve Rusya dahil, mümkün olduğunca tüm diğer ülkelerle dostluk ve iyi komşuluk ilişkileri içinde yapacağız."

Münih kentinde dün kalabalık bir halk topluluğuna hitap eden Merkel, "Ancak kendi geleceğimiz için ve Avrupalı olarak kendi kaderimiz için mücadele edeceğimizi bilmeliyiz" dedi.

İki gün süren G7 zirvesi, Trump ile Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya liderlerini önemli konularda karşı karşıya getirdi.

G7 Zirvesi sonuç bildirgesi açıklandıG7 Zirvesi sonuç bildirgesi açıklandı

Trump, kararını daha sonra verecek

Trump, zirvenin sonunda korumacılıkla mücadele etmeyi kabul ettiyse de, iklim anlaşmasına bağlılığını ifade etmekten kaçındı ve bu konudaki kararını daha sonra vereceğini söyledi.

Perşembe günü yapılan NATO zirvesinde de Trump savunma harcamalarını düşük tutan müttefikleri sert sözlerle eleştirmiş ve NATO militanlara müdahale etmezse geçen hafta İngiltere'nin Manchester kentinde meydana gelen terör saldırısı gibi olayların tekrarlanacağı uyarısı yapmıştı.

Macron'a başarı dileği

Merkel, Fransa'nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hakkında da başarı dileklerini ifade etti ve "Almanya nerede yardım edebilirse, orada yardım edecektir çünkü Almanya ancak Avrupa başarılı olursa, başarılı olabilir" dedi.

Avrupa entegrasyonu yanlısı merkezci Macron'un aşırı sağcı rakibi Marine Le Pen'i yenerek cumhurbaşkanlığını kazanması, Berlin ile Paris'in Avrupa'da geniş tabanlı bir ekonomik canlanma girişimine önderlik edecekleri umudunu canlandırdı.