Metro Group'un vergi öncesi karı 2 milyar euro

Şirket, 2009'da cirosunu yüzde 0,2 oranında artırarak 2,024 milyar euro vergi ve faiz öncesi kar elde etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Metro Group'un 2009 yılında kur etkilerine göre ayarlanmış cirosunu yüzde 0,2 oranında artırarak 65,5 milyar euroya çıkardığı, 2,024 milyar euro vergi ve faiz öncesi kar elde ettiği bildirildi.

Metro Group'tan yapılan yazılı açıklamada, kuruluşun 2009 finansal yılını başarıyla kapattığı belirtildi. Metro Group'un tüm dünyayı etkileyen ekonomik krize rağmen cirosunu yüzde 0,2 oranında artırdığı ve birçok ülkede pazar payını yükselttiği dile getirilen açıklamada, "Net borç ciddi oranda düştü. Grubun verimlilik ve değer artırma programı olan Shape 2012'nin karlılığa katkısı büyük oldu. Grubun dört satış şirketinden üçü EBIT oranını (vergi ve faiz öncesi karlılık) artırmayı başardı. Sonuç olarak, EBIT 2,024 milyar euroya ulaşarak, 1,97 milyar euro olan pazar beklentisinin üzerine çıktı" denildi.

2009 finansal yılında METRO Group'un cirosunun yüzde 3,6 oranında düşerek 65,5 milyar euro olarak gerçekleştiği, ancak kur etkilerine göre ayarlandığında cironun yüzde 0,2 oranında arttığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Almanya'daki ciro yüzde 0,6 oranında düşerek, 26,5 milyar euro olarak gerçekleşti. Bu bağlamda Metro Group'un 1 Temmuz 2008'de satılan Extra mağazalarını geçici olarak 2008 yılı 3. çeyreğine kadar desteklediği dikkate alınmalıdır. Bu faktörler değerlendirildiğinde, Almanya'daki cironun yaklaşık bir önceki yılın oranında gerçekleştiği söylenebilir.

Özellikle Doğu Avrupa'daki uluslararası ciro olumsuz kur şartlarından etkilenerek yüzde 5,5 oranında düşüp, 39 milyar euro dolayında gerçekleşti. Ancak kur etkilerine göre ayarlandığında uluslararası cironun yüzde 0,7 oranında arttığı görülmektedir. Almanya dışındaki ciro, grubun toplam cirosuna yüzde 59,5 oranında katkı sağladı. Batı Avrupa'daki ciro neredeyse aynı kalarak 20,9 milyar euro olarak gerçekleşti. Doğu Avrupa'daki ciro ise ekonomik krizin etkileriyle yüzde 12,8 oranında düştü ve 15,8 milyar euro olarak gerçekleşti. Asya ve Afrika'da ise ciro yüzde 4,8 oranında artarak 2,3 milyar euro olarak gerçekleşti"

Açıklamada, ekonomik ve finansal krizin etkileriyle, Real, Media Markt, Saturn, Galeria Kaufhof ve gayrimenkul yönetiminin, özel kalemler öncesi EBIT oranlarını artırmayı başardığına işaret edilerek, ancak Metro Cash&Carry'nin bir önceki yılın oranlarının altına düşerek kur etkilerinden en çok etkilenen satış şirketi olduğu bildirildi.

Metro Group'un 18'i Metro Cash&Carry, 12'si Real Hipermarketleri, 50'si Media Markt ve Saturn olmak üzere, 80 yeni mağaza açtığı ve 2009 yılında grubun 286 bin 91 kişilik istihdam gücüne sahip olduğu kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

"Metro Group 33 ülkede 2 bin 127 mağazayla hizmet veriyor. Dünyanın en büyük üçüncü perakende şirketi olarak uluslararası büyümesini sürdürmeye devam edecek. Grup sermaye giderleri bütçesini 1,5 milyar eurodan 1,9 milyar euroya yükseltti. 2010 yılında yeni mağaza açılışları büyük oranda artacak. Yeni açılışlar özellikle Doğu Avrupa ve Asya'da olacak. Media Markt Çin'de mağaza açacak. Media-Saturn Çinli ortağı Foxconn Technology Group ile bir ortak girişim için sözleşme imzaladı. Media-Saturn Çin'de 100'den fazla mağaza açma potansiyeli görüyor.

2010'da 30 Metro Cash & Carry açılacak

Bu açılışlarla Metro Group, 34 ülkede hizmet veriyor olacak. Metro Group 2010 yılında, 30 Metro Cash & Carry, 5 Real Hipermarketleri ve 60 Media Markt ile Saturn mağazası açmayı planlamaktadır"

Metro Cash & Carry'nin döviz kuru ve fiyat etkilerinden etkilendiği belirtilen açıklamada, bu firmanın cirosunun 2009'da yüzde 7,6 (döviz kurundan arınmış yüzde 2,5) düştüğü, ciro gelişimi ve döviz kurlarının etkisiyle özel kalemler öncesi vergi ve faiz öncesi karının (EBIT) yüzde 17,8 oranıyla 936 milyon avroya gerilediği kaydedildi.

Real'in geçen yılki cirosunun 11,3 milyar avro olduğu bildirilen açıklamada, bunun yüzde 2,9 oranında bir düşüşe işaret ettiği, döviz etkilerinden arınmış cironun ise önceki yıla kıyasla yüzde 1,3 büyüdüğü, özel kalemler öncesi EBIT'in 46 milyon avro artış göstererek, 52 milyon avroya ulaştığı ifade edildi.

Açıklamada, Media Markt ve Saturn'ün ise 2009 yılında özellikle Avrupa'daki elektronik mağaza pazarındaki konumunu güçlendirdiği, bu firmaların cirosunun yüzde 3,7 yükselerek 19,7 milyar avroya ulaştığı, özel kalemler öncesi EBIT'in ise 608 milyon avroya çıktığı dile getirildi.

Çok katlı mağazacılıkta geri giden trendler ve zorlayıcı ekonomik çevreye rağmen, 2009 yılında Galeria Kaufhof'un yeni konsept ve sistem öncülüğü nedeniyle EBIT'ini artırabildiği belirtilen açıklamada, firmanın cirosunun 3,5 milyar avro ile önceki senenin sadece yüzde 1,9 altında kaldığı, özel kalemler öncesi EBIT'in ise yüzde 3,4 artış ile 119 milyon avroya yükseldiği bildirildi.

Açıklamada, 1 Ocak 2009 tarihinden bu yana METRO Group'un gayrimenkullerini kurumsal raporlama çerçevesinde ayrıca ele aldığı anımsatılarak, "METRO Group'un 32 ülkedeki tüm gayrimenkullerini kapsamaktadır. Özel kalemler öncesi EBIT'i 2009 yılında 538 milyon avrodan 551 milyon avroya yükselmiştir" denildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir