Mısır ateşkes için arabulucu oldu

İsrail'in Gazze saldırılarında akan kanın durması için Mısır'ın taraflar arasında ateşkes girişiminde bulunduğu ve ateşkesin uygulanma saati olarak sabah 06.00'ın belirlendiği bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Mısır'ın, İsrail saldırılarındaki kayıpların önlenmesi ve akan kanın durdurulması için taraflar arasında ateşkes girişiminde bulunduğu bildirildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Mısır, Filistinli kardeşlerine karşı duyduğu sorumluluktan hareketle, İsrail saldırılarındaki kayıpların önlenmesi ve akan kanın durdurulması için uluslararası camianın yanı sıra İsrail ve Filistin tarafıyla temaslar kurdu. Bu çerçevede Mısır, tüm saldırılara son verilmesi ve Filistin halkının akan kanının durdurulmasını öngören bir ateşkesin sağlanması için girişim başlattı" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, "Bu girişimin başarılı olması ve saldırıların sona ermesi, Filistin halkını 1967 sınırları içinde başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletine taşıyacak ciddi müzakerelerin yeniden başlamasına da katkı sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulunuldu.

İsrail ve Filistin tarafına "derhal ateşkes" çağrısında bulunulduğu belirtilen açıklamada, şiddetin karşılıklı tırmandırılmasının kimseye fayda vermeyeceği bildirildi.

Açıklamada, girişim çerçevesinde taraflara şu çağrıda bulunuldu:

"İsrail'in, Gazze'ye kara harekatını uygulamayacağını ve sivilleri hedef almayacağını garanti ederek, tüm saldırılarını durdurması. Gazze'deki Filistinli grupların, her çeşit roket ve sınır saldırısına son vermeyi garanti ederek, İsrail'e tüm saldırıları durdurması. Sınır kapıları açılarak geçişlerin sağlanması." 

Diğer ihtilaflı meselelerin taraflarla yapılan görüşmelerde masaya yatırılacağı kaydedilen açıklamada, girişimin uygulanma yöntemine ilişkin ise şu yol haritası belirlendi:

"15 Temmuz saat 06.00, ateşkesin uygulanma saati olarak belirlendi. İsrail hükümeti ve Filistin yönetiminden üst düzey yetkili heyetler, girişimin uygulanmaya başlamasından itibaren 48 saat içinde 2012'de yapılan ateşkes anlaşması uyarınca ayrı ayrı görüşmeler yapmak üzere Kahire'de kabul edilecek. Mısır da taraflar arasında varılan anlaşmaya bağlı kalınıp kalınmadığını denetleyecek."

Tony Blair’den Mısır'ın ateşkes çağrısına destek

Bu arada, Mısır yönetiminin İsrail ve Hamas arasında ateşkes çağrısı ve arabuluculuk girişimine Ortadoğu Dörtlüsü lideri ve eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’den destek geldi.

Blair, Doğu Kudüs’te bulunan ofisi aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, "Mısır’ın, taraflara tam ve uzun süreli bir barış ve ateşkes için uygun bir şans verilmesi yönündeki çağrısını ve bunu yaparken gösterdiği liderliği memnuniyetle karşılıyoruz" ifadesini kullandı.

Blair, “Bu ateşkes trajik hayat kayıpları ve İsrail’e atılan roketleri durdurabilir ve Gazze’de gerçek bir değişimin olasılığını açabilir. Mantıklı ve uzun dönemli bir barış ancak Gazze’nin insanlarına umut verecek, dünyaya açacak ve her türlü şiddetin yerine barışa izin verecek, İsrail’e ise roket saldırıları tüneller ve teröre karşı gerçek, sürekli bir güvenlik sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Ortadoğu Dörtlüsü lideri ve eski İngiltere Başbakanı Blair, “Umut olan bu ateşkes bize Gazze ve Batı Şeria’nın geleceği için yerine uzun dönemli bir strateji koymamıza izin verir. Uluslararası toplum böyle bir girişime tam destek verecektir” yorumunu yaptı.

Bu arada Blair, bu sabah İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile bir araya gelecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir