Mısır borsası 13 Şubat'ta açılacak

Ülkedeki olaylar nedeniyle 27 Ocak'tan beri kapalı olan borsada işlemler 13 Şubat'ta yeniden başlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE/BERLİN - Mısır'daki protestolar nedeniyle 27 Ocak gününden bu yana kapalı olan borsada işlemler 13 Şubat pazar günü yeniden başlayacak.

Mısır Menkul Kıymetler Borsasından yapılan açıklamada, ülke genelindeki kitlesel protestolar nedeniyle bir haftadan daha uzun süredir kapalı bulunan borsanın 13 Şubat pazar günü yeniden işlemlere başlayacağı bildirildi.

Mısır Finansal Düzenleme Otoritesinin de işlemleri etkileyecek yeni önlemler açıklayacağı belirtildi.

Mısır borsasında işlemler, iki günlük kaybın yüzde 17'yi bulmasıyla 27 Ocak'tan bu yana durdurulmuştu.

Mısır Lirası dolar karşısında eridi

Mısır'daki protestolar ve siyası karışıklık nedeniyle Mısır Lirası, ABD Doları karşısında neredeyse son 6 yılın en düşük seviyesine düştü.

Öğle saatlerinde dolar, 2005 yılı Ocak ayından bu yana en düşük seviye olan, 5,953 Mısır Lirasından işlem gördü.

Öte yandan, Mısır'da bir hafta süresince kapalı olan bankalar pazar günü yeniden açıldı.

Mısır'daki Credit Agricole Bank, geçen hafta, protestoların ülkeye maliyetinin günlük en az 310 milyon dolar olacağını açıklamıştı. Bankanın ekonomistleri, Mısır'ın bu yıl için büyüme beklentisini de yüzde 5,3'den yüzde 3,7'ye çekti.

Protestoların başladığı günden bu yana Mısır'da birçok dükkan açılmıyor, büyük şehirlerdeki çok sayıda fabrika da hala kapalı bulunuyor.

Mısır Ticaret Bakanı Samiha Fevzi İbrahim, ülkenin ihracatının ocak ayında yüzde 6 düştüğünü, yetkililerin fiyatları istikrara kavuşturmak için ek gıda sağladığını belirtti.

Göstericilerin bekleyişi sürüyor

Mısır'da hükümet ile muhalefet arasında diyalog sürecinin başlamasına rağmen Tahrir meydanındaki protestocular, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ülkeden gidinceye kadar gösterilerine devam edeceklerini belirttiler.

Tahrir meydanına gelen yeni göstericileri ve medya mensuplarını ud eşliğinde söyledikleri şarkılarla karşılayan göstericiler, alanda hazırladıkları duvar gazeteleri ve duyuru panoları ile gelişmeleri takip ediyor.

Siyasi grupların temsilcileri diyalog sürecindeki gelişmeleri göstericilere megafonlarla yaptıkları açıklamalarla duyururken, gönüllü doktorlar göstericilerin tedavisini üstleniyor, gençler de alandaki çöpleri toplayarak dışarıya taşıyorlar.

Gösteri alanına giren seyyar satıcılar sayesinde temel ihtiyaçlarını karşılayan göstericiler, Tahrir meydanına giren satıcıların fırsatçılık yapmasına izin vermeyerek, devamlı fiyatları kontrol ediyorlar.

Göstericilerden Muhammed Mecdi Hayat "Bu elimdeki pankartta resmi bulunan kişiler Mısır'ın hırsızları. Bunlar gitmeden bende evime gitmeyeceğim" dedi. Muhalif grupların hükümet ile görüşmesinden bir sonuç çıkmayacağını savunan Hayat, ülkeye istikrar gelmesinin Mübarek'in gitmesine bağlı olduğunu ileri sürdü.

Hükümet ile muhalefet arasında diyalog sürecinin başlamasına rağmen protesto gösterilerinin sürdüğü Mısır'da,sokağa çıkma yasağının saatleri azaltıldı. Devlet televizyonu, ülkede artık 20.00 ila 06.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu.

Bu konularda ilginizi çekebilir