Mısır devalüasyona gitti
En kalabalık Arap ülkesi olan Mısır'da Merkez Bankası yaklaşık yüzde 13 oranında devalüasyona gitme kararı aldı. Banka ayrıca daha esnek bir kur politikası izleyecek.
dunya.com / Ajanslar
Mısır Merkez Bankası sürpriz yaparak para birimi Mısır Poundunda yüzde 13 oranında devalüasyona gitti.
Böylece karaborsa döviz işlemlerini engellemek için Mısır Merkez Bankası Başkanı Tarek Amer göreve geldiğinden bu yana para biriminde ilk kez devalüasyona gitmiş oldu.
Amer yaptığı açıklamada, "Döviz kuru seviyesi, kısa bir süre için yerel para biriminin gücünü ve gerçek değerini yansıtacak" dedi.
Mısır Merkez Bankası, yerel bankalara Mısır Poundu/ ABD dolarına oranının 8,95 olduğu hesap üzerinden 198,1 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Bu hamlenin ülkenin döviz rezervlerini artırabileceği belirtiliyor. Devalüsyon öncesi Mısır Poundunun ABD Dolarına oranı 7,73'tü.
Borsaya yaradı
Devalüasyon hamlesi Mısır borsalarını hareketlendirdi. Ülkenin ana endeksi EGX 30 yerel saat 1:46 itibariyle yüzde 6,8 artışla Haziran 2013'ten bu yana en büyük yükselişe imza attı.
Bloomberg'e konuşan HSBC Holdings Plc. Baş Ekonomisti Simon Williams, " Eğer Mısır devalüasyon kararını 18 ay önce almış olsaydı rezervlerindeki milyarlarca doları kaybetmezdi" dedi.
'Esnek kur' hamlesi
Öte yandan Mısır Merkez Bankası davalüasyonun ardından daha esnek bir kur politikası izleme kararı aldı. Banka yaptığı açıklamada, daha esnek kur politikasının amacının dengesizliklere çözüm bulmak ve piyasa şeffaflığını, döviz likiditesini ve yatırımların cazibesini ilerletmek olduğunu ifade etti.
Açıklamada ayrıca, döviz rezervlerinin 2016 sonunda 25 milyar dolara ulaşmasının beklediği de belirtildi.
Rezervleri eridi
Mısır'ın 2011'de 36 milyar dolar olan döviz rezerleri şubat ayının sonu itibariyle 16,53 milyar dolara geriledi.