Mısır, gıda ihracatçıları için cazip pazar

Halk, gelirinin yüzde 44'ünü gıdaya harcıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE  - Mısır Seferberlik ve İstatistik Kurumu Başkanı Ebubekir el-Cüneydi, Mısır halkının gelirinin yüzde 44'ünü gıdaya harcadığını, gıda ihtiyaçlarının yüzde 50'sini ithal ettiklerini, bu nedenle Mısır'ın gıda ihracatı için cazip bir pazar olduğunu belirtti.

Cüneydi, "Halk, gelirinin yüzde 44'ünü gıda ürünlerine, yüzde 17,5'ini emlak, elektrik, su ve yakıta, yüzde 5,6'sını da sağlık harcamalarında kullanıyor. Mısır, gıda sanayisinde cazip bir pazardır. Biz gıda ihtiyacımızın yüzde 50'sini ithal ediyoruz, bu nedenle gıda ürünlerinde sürekli eksiklik görülüyor" diye konuştu.

Mısır halkının dar bir coğrafi alanda yerleşmesinin yeni yatırımların gıda sektöründe yapılmasını teşvik ettiğine dikkati çeken Cüneydi, "Mısır, buğday ithalatını ABD ve Rusya'dan, sıvı yağları Avrupa ve Doğu Asya ülkelerinden, et ürünlerini ise Afrika ülkelerinden ithal ediyor" dedi.
Mısır halkının, gelirinin yüzde 3,5'ini eğitime, yüzde 3,6'sını mobilyaya, yüzde 3,4'ünü hizmet alanında, yüzde 2,5'ini iletişimde, yüzde 2,1'ini eğlencede, yüzde 2,4'ünü ise sigara için harcadığını belirten Cüneydi, "Kahire ve İskenderiye illerinin Mısır halkının tüketiminin çoğunu kapsadığını, Kahire'nin toplam tüketimin yaklaşık yüzde 16,5'ini, İskenderiye'nin ise yüzde 7,5'ini karşıladığını" ifade etti.

Halkın denetimsizlikten şikayetçi olduğunu ve fiyatların yükselmesinden etkilendiğini kaydeden Cüneydi, "Mısır'a kalitesiz Çin malları giriyor. Bunun sorumlusu, Çinli üreticilerden önce Mısırlı ithalatçılar" diyerek sözlerini noktaladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir