Mısır'a bir darbe de Fitch'ten

Kredi derecelendirme kuruluşu, Mısır'ın notunu düşürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Mısır'ın not görünümünü 'durağan'dan 'negatif'e çevirdi.

Fitch, yaptığı açıklamada, Mısır'ın uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunun (IDR) "BB ", uzun dönem yerel para cinsinden kredi notunun "BBB-", kısa dönem yabancı para cinsinden kredi notunun ise "B" olduğunu teyit etti.

Fitch'in Ortadoğu ve Afrika Bölümü Başkanı Richard Fox, görünümün 'durağan'dan 'negatif'e çevrilmesinin, 'son zamanlardaki protesto gösterilerinin Eylül ayında yapılacak seçimlerden önce siyasi ve ekonomik görünümdeki belirsizliği' yansıttığını belirtti.

Gösterilerin sürmesinin ya da yoğunlaşmasının ekonomik ve finansal performansı tehdit ederek not görünümü olumsuz etkilediği, buna karşın hükümetin siyasi tansiyonu gidermesi ve ekonomik reformların devam etmesinin not görünümün durağana döneceği anlamına geldiği kaydedildi.

Fitch, bu haftaki olaylar neticesinde Mısır'ın makroekonomik görünümünün önemli ölçüde değişmesini beklemediğini bildirdi.

Mısır ekonomisinin toparlandığı ve bu yıl yüzde 6 oranındaki büyüme yolunda olduğu, geçen yılın başında gerilemeye başlayan işsizlik oranının yüzde 9'un altına indiği ancak genç işsiz oranının çok yüksek olduğu ifade edildi.

Gıda fiyatı enflasyonunun içeride arz sorunları azaldığı için düşmeye başladığı, ancak halen yüzde 17 seviyesinde olduğu, makroekonomik etkinin öneminin gelecek günlerde ve aylarda ortaya çıkacak siyasi gelişmelere bağlı olacağı belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir