Mısır'da muhalefet yeniden meydanlara iniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

KAHİRE - Mısır'da anayasa referandumunun ilk turunda geniş çaplı usulsüzlükler yapıldığını ileri süren muhalefet partileri, yarın ülke genelinde protesto çağrısında bulundu.
Mısır siyasetinin liberal ve sol eğilimli kesimlerini bir araya getiren Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC), başkent Kahire'de Vefd Partisi'nin merkezinde bir araya geldi. Toplantının ardından yapılan basın açıklamasında, anayasa referandumunun geçen Cumartesi günü yapılan ilk turunda, ''Hüsnü Mübarek rejimi sırasında görülenlerden daha büyük ve yaygın usulsüzlükler yapıldığı'' ileri sürülerek, Mısır halkına, anayasa taslağının reddedilmesi için meydanlara inme çağrısında bulunuldu.
Yeni anayasaya karşı iki zeminde mücadele yürütüleceğini bildiren UKC, halk oylamasındaki usulsüzlüklerin ispatı için yasal zeminde çalışmaların devam edeceğini, diğer yandan ikinci turda yüksek bir katılım oranıyla 'hayır' oyu kullanılması için kampanyaya devam edileceğini kaydetti.
UKC, referandumun denetlenmesinden sorumlu yargı makamlarına da usulsüzlüklerle ilgili gereken işlemlerin yapılması çağrısında bulunurken, ilk turun tekrarlanması talebini yineledi.
UKC'den daha önce yapılan açıklamada, referandumun yapıldığı 10 ildeki bağımsız kaynaklardan elde edilen bütün bilgilerin, oylamaya katılanların yüzde 66'sının 'hayır', yüzde 44'ünün ise 'evet' oyu kullandığını gösterdiği iddia edilmişti.
Hürriyet ve Adalet Partisi ise resmi olmayan sonuçlara göre halk oylamasında yüzde 56,5 'evet', yüzde 43,5 'hayır' oyu çıktığını ilan etmişti.
Kesin sonuçların, 22 Aralık'ta 17 bölgede gerçekleştirilecek ikinci tur oylamadan sonra açıklanması bekleniyor.
Referandum öncesinde anayasaya destek verenlerle karşı çıkan grupların ülke genelinde düzenlediği gösteriler sırasında ölüm ve yaralanmalara yol açan şiddet olayları meydana gelmişti.