Mısır'da protestocular İsrail bayrağını indirdi

İsrail Büyükelçiliği'ni basan bir grup protestocu İsrail bayrağını parçalayarak Nil Nehri'ne attı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Mısır'da, İsrail'in Kahire Büyükelçiliği'nin duvarlarını yıkarak binaya giren yaklaşık 10 bin protestocu, İsrail bayrağını indirip Nil Nehri'ne attı. Savaşı aratmayan olaylarda 1 protestocu kalp krizinden öldüğü bildirildi.

Mısır Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre, İsrail Büyükelçiliği önünde asker ile göstericiler arasında meydana gelen çatışmalarda 448 gösterici yaralandı. Yaralılar başkent Kahire'deki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Edinilen bilgilere göre gösteriler sırasında 46 polis de yaralanırken, çatışmalarda 17 kişinin ise gözaltına alındığını duyuruldu.

Askerler, sayısı 10 bine ulaşan göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullandı ve havaya ateş açtı.  Katar'ın El Cezire televizyonuna göre, 65 yaşındaki bir protestocu elçilik önündeki olaylar sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Büyükelçilik önünde güvenliği sağlayan polise ait 2 araç da protestocular tarafından yakıldı.

Çok sayıda evrakı ele geçirdiklerini iddia eden bazı protestocular, elçilik içinden çektikleri cep telefonu görüntülerini de gazetecilere gösterdiler.

Elçilikten ele geçirildiği iddia edilen belgeler arasında, banka dekontları, kesilmiş gazete kupürleri ve bazı İsrail düşünce kuruluşlarına ait dokümanlar bulunuyor.

Kabine acil toplandı

Mısır Başbakanı İsam Şerif'in Mısırlı protestocuların İsrail Büyükelçiliği'ne girmesiyle ilgili olarak kabineyi kriz toplantısına çağırdığı bildirildi. Mısırlı protestocuların İsrail Büyükelçiliği'ne girmesi üzerine İçişleri Bakanlığının da polisi alarm durumuna geçirdiği ve tüm izinleri iptal ettiği açıklandı.

İsrail Büyükelçisi Mısır'dan ayrıldı

İsrail'in Mısır büyükelçisi, ailesi ve büyükelçilik çalışanları ülkeden ayrıldı. İsrailli bir yetkili ise Büyükelçi Yizhak Levenon'un yardımcısı olarak tanımlanan bidiplomatın, İsrail'in, Kahire'deki gösterilere nasıl bir yanıt vereceğine karar verene kadar Mısır'da kalacağını söyledi.

Obama, Netanyahu ile görüştü

ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştüğü ve Mısırlı protestocuların İsrail büyükelçiliğine girmesinden duyduğu endişeyi dile getirdiği bildirildi.

Başkan Obama'nın ayrıca Mısır Hükümetine çağrıda bulunduğu ve "İsrail Büyükelçiliğini korumak ve güvenliğini sağlamak için uluslararası yükümlülükleri olduğunu" söylediği belirtildi.

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Büyükelçiliğa yönelik saldırının çok ciddi bir olay olduğunu belirterek, "Olaylar daha da kötü sonuçlanabilirdi. Bir felaketi önlediğimiz için çok memnunum" dedi.

3 ölü var

Öte yandan Mısırlı protestocuların Kahire'deki İsrail Büyükelçiliğine girmesi üzerine göstericiler ve polis arasında çıkan çatışmalarda 3 kişinin öldüğü bildirildi.

Sağlık Bakanı Yardımcısı Hamit Abaza, ölenlerden birinin kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiğini, diğer iki kişinin ölüm nedeni konusunda ise bilgisi olmadığını söyledi.

Abaza, çatışmalarda bin 93 kişinin de yaralandığını kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir