Mistura'dan Ankara'ya mektup

BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, Suriye'de çatışmaların yeniden başlaması üzerine Moskova, Ankara ve Tahran yönetimlerine ateşkesi korumaya çalışmaları için mektup gönderdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İsviçre'nin Cenevre kentinde süren 5. tur Suriye görüşmelerinde Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, önce rejim heyeti başkanı Beşşar Caferi ile ardından da Nasır el-Hariri başkanlığındaki muhalefet heyetiyle bir araya geldi.

Hariri, Mistura ile görüşmesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, geçiş yönetimine ilişkin sundukları planı şöyle özetledi:

"Siyasi çözüm konusundaki istekliliğimizi ve kararlığımızı göstermeye devam ediyoruz. Bu yüzden bugün Mistura'ya ile tam yetkili geçiş yönetimiyle ilgili birçok detayı sunduk ve konuştuk. Bu yönetimin Suriye halkının özgür iradesini yansıtacak bir ortam oluşturması gerektiğine odaklandık. Ülkenin birliği, güvenliği, bağımsızlığı ile kamu kurumlarının insan hakları ve hukukun üstünlüğü kriterlerine göre yeniden yapılandırıldıktan aktif hale getirilmesinin garanti altına alınmasına odaklandık. Dil, din, ırk ve siyasi görüş ayrımı yapılmadan gelir dağılımının adil olması ile fırsat eşitliği olması gerektiğini de konuştuk. Mistura, sunduğumuz detayların derinliğini memnuniyetle karşıladı."

Mistura'dan ateşkes açıklaması

Bu arada Mistura, Suriye'de alevlenen çatışmalarla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, çatışmaların Astana süreciyle başlatılan ateşkesi ve insani yardım girişlerini zora soktuğunu belirtti.

Açıklamada ayrıca, temsilcinin Moskova, Ankara ve Tahran yönetimlerine ateşkesi korumaya çalışmaları için mektup gönderdiği, endişesini Uluslararası Suriye Destek Grubu eş başkanı ABD yönetiminin de dikkatine sunduğu ifade edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir