Mobil servis gelirleri 2,6 milyar dolara ulaştı

Bilgi ve eğlence gibi uygulamalardan oluşan LBS gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100'ün üzerinde artış gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Bilgi ve eğlence gibi uygulamalardan oluşan LBS (Location Based Services) gelirlerinin 2,6 milyar dolara ulaştığı belirlendi.

ABI araştırma firması tarafından hazırlanan rapora göre, geçtiğimiz yıl 1,7 milyar dolar olan gelir, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100'ün üzerinde artış göstererek 2,6 milyar dolara ulaştı. Söz konusu servis gelirlerinin 2014 yılında 14 milyar doları geçmesi bekleniyor.

Rapora göre LBS gelirlerinin artmasındaki en önemli faktör, ''Smartphone'' olarak adlandırılan akıllı cep telefonu satışları ile bu cihazlara yönelik uygulamaların da artması. Apple'ın iPhone ile yeni bir çığır açtığı sektörde, Blackberry, Nokia ve Andorid önemli aktörler olarak göz çarpıyor.

Arama, sosyal ağlar, mesajlaşma, sesli navigasyon ve mikro günlük gibi çok çeşitli alanları barındıran LBS'nin, özellikle dokunmatik ekranlı mobil cihazların artması ile ivme kazanacağı da düşünülüyor.

Dünyadaki ilk LBS servisi, 2001 yılında Japon DoCoMo tarafından GPS (Global Positioning System) ile başlatılmıştı.