Mülkiyet konusu ele alınacak

Talat ve Hristofyas, Kıbrıs müzakerelerinde 17. kez bir araya geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LEFKOŞA - Kıbrıs sorununa çözüm bulmayı amaçlayan müzakereler çerçevesinde bugün 17. kez bir araya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, mülkiyet konusunu görüşmeye başlıyor.

Liderler heyetleriyle birlikte Lefkoşa ara bölgede bir araya geldi. Mülkiyet konusunun ele alındığı görüşmeye, iki tarafın mevcut heyetine ek olarak, mülkiyet konusunda uzman kişiler katılıyor.

İki lider arasında baş başa başlayan görüşmeye, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun da katılıyor. Taraflar görüşmede, Kıbrıs sorununun en karmaşık konularından biri olan mülkiyet ana başlığını ele almaya başlayacak. Çalışma gruplarında mülkiyet konusunda yapılan çalışmaların ele alınması bekleniyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, mülkiyet konusunda bazı temel ilkelerin BM tarafından belirlendiğini ifade ederek, bu konuyu, BM tarafından belirlenen ilkeler çerçevesinde ele alacaklarını açıklamıştı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca da "mülkiyet" konusunun, Kıbrıs sorununun en önemli konularından biri olduğuna işaret ederek, "Bu nedenle konu titizlikle ele alınacaktır. Kıbrıs Türk tarafı, konunun ciddiyetine uygun bir hazırlık süreci geçirmiştir" demişti.

"Rum tarafı 80 sayfalık dosya hazırladı"

Rum basını daha önce, Kıbrıs Rum tarafının mülkiyet konusuyla ilgili görüş ve önerilerini içeren 80 sayfalık bir dosya hazırladığını ve ana görüşünün, "taşınmaz mal konusunda ilk söz hakkının 'yasal' sahibe ait olması" şeklinde olduğunu yazmıştı.

Rum basınına göre, Rum Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu, mülkiyet konusunda, Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerde sunacağı tezlerin "uluslararası hukuk kurallarına dayanan ilkeler olacağını" belirterek, Kıbrıs Rum tarafının çok sayfalı bir belge hazırladığı yönündeki haberleri doğruladı.

"İlk görüşmede tezler ve ilkeler konusuna odaklanılacağına inandığını" belirten Yakovu, zaman kalması durumunda ise bu tez ve ilkelerin nasıl uygulanacakları konusuna da geçilebileceğini kaydetti. Kıbrıs Rum yönetimi sözcüsü Stefanos Stefanu da Kıbrıs Rum tarafının, bugünkü görüşmede, "mülkiyet konusunda tutumunu sunmaya hazır olduğunu" söyledi.

Bu arada,iki lider mülkiyet konusunu ele alırken, özel temsilcileri Özdil Nami ve Yorgos Yakovu, "Yönetim ve Güç Paylaşımı" konularında anlaşmaya varılamayan unsurlarda yakınlaşma sağlamaya çalışacak.